serindere

entry2 galeri
    2.
  1. Gittim, gördüm, test ettim. Dere içinde saatlerce yürüdüm. Ayaklarım kesildi. 4 kez dere içine yuvarlandım. 3 kez buz gibi suda yüzdüm. Ve serindere kanyonu hakkında şu notları yazdım: Serindere Kanyonu'nun başlangıcındaki hidroelektrik santralinden sonra yol ikiye ayrılıyor.
    Biri, sol tarafa tırmanan trekking yolu. Daha belirsiz olan diğeri eğer şelaleye giden yol boyunca dereyi takip etmek istiyorsanız sizin kullanacağınız yol.
    Devamlı dere yolundan ilerleyeceğinizden eğer çok yetenekli değilseniz kaybolma ihtimaliniz sıfır ama suyun içinde yolculuk yapmanın da bazı riskleri var. En önemli konulardan biri seçtiğiniz ayakkabı. Terlikle yol almanın imkanı yok. Spor ayakkabı iyidir ama suyun içinde bilek kemiklerinizin kayaların arasına sıkışma ya da sivri uçlu kayalara çarpma ihtimali var.
    Sandalet altı tırtıklı ise oldukça işe yarar ama onunda zorlu iniş çıkışlara dayanamayıp parçalanma ihtimali var.
    En iyi ve benim kullandığım seçenek ise Columbia'nın bu amaçla altı zemin tutucu, içi elekli su deşarj eden Drainmaker ayakkabıları.
    Ne giyerseniz giyin yere yakın gitmenizde fayda var. Elinizde hiçbir şey taşımayın ki kayıp düşecek gibi olduğunuzda her iki elinizi de rahatlıkla kullanabilesiniz.
    Su bazı yerlerde bilek hizasındayken bazı yerlerde boyu geçebiliyor.
    Bu yüzden tamamen ıslanmayı göze almalısınız. Vadi girişindeki kanyon size nasıl bir yere geldiğiniz hakkında ipuçları veriyor. Kanyonun hemen ardından çıkılan dar vadi boyunca yolunuzu kesecek olan ve üzerinden dengeme güvenip yürüsem mi ya da yok ıslanıp altından kıvrılsam mı dedirten devrilmiş dev ağaç gövdeleri, çapı 60cm’i geçen yuvarlak bodur yapraklar ve gökyüzünü size göstermeyecek kadar tepenizi örten sarmaşıklı ağaçlar, su yılanları ve pembemsi yengeçlerle Serindere büyüleyici bir yer.
    Deredeki su seviyesi mevsime göre değişkenlik göstereceğinden size yanlış bilgi vermek istemem ama yolun yarısına geldiğinizde karşınıza çıkan doğal kaydıraktan ilk önce derinliği ölçmek suretiyle buz gibi gölete kayabilirsiniz. Bölgede yaşayan ama karşılaşmayacağınız vahşi hayvanlar da var. Ayı ve yaban domuzu bunlara örnek. Ortalama bir yürüyüşle ve devamlı mola vererek iki ya da iki buçuk saatte şelaleye varabilirsiniz.
    Şelaleye varmadan önce geçilmesi gereken oldukça dik, çamurlu ve kaygan iki ayrı tepecik var. Bunlar sizi yıldırmasın. Geniş ama alçaktan akan ilk şelalenin arkasında asıl büyük şelale ve gölcük var.
    Dönüş yolunda üşümüş, acıkmış ve yorulmuş olacaksınız ama kesinlikle acele etmemelisiniz. Dönerken kayaları daha az kullanın, mümkün olduğunca suyun içinden gidin. Biz her bulduğumuz derinlikte yüzmeyi tercih ettik.
    0 ...