Bursa Çatalfırın semtinde, Çiçek tekke Çıkmazı'nda bulunan Numaniye Dergâhını, Hekimoğlu Ali Paşa 1689-1758 yıllarında yaptırmıştır.
Dergâh oldukça geniş bir alanda iki katlı ve ahşap olarak yapılmıştır. Dergâhın kuzeybatı ve güneyinde iki avlu kapısı vardır. Bunlardan kuzeybatıdaki girişin üzerine talik yazı ile mermere 1802 tarihli onarım kitabesi yerleştirilmiştir. Bu kitabe 1.00x0.70 m. ölçüsünde olup, Şair Tahsin tarafından yazılmıştır:
Veziri Azam Sultan selim Sâlis Gazi
Cenabı âsaf-ı Yusuf Ziya Paşa isa hu
Ki ihyayı dilü-din eylemektir daima kasdı
Aziz mısridarın olmasında sırrı hikmet şu
Ulüvv-ü himmet-i âsarıdır mânayı hayrunnas
Biri de işte ezcümle bu ziba tekkei dilcû
Heleben bildiğimse gelmemiştir bir dahi gelmez
Rehi ikbâl-i tevfik-i hudadır böyle devletlû
Hemişe mesnedinde ömrü ikbâl mezid olsun
Bu zibai tekkede virdi zeban oldukça Allah Hû
Dili pür cevher Tahsin irşad etti bu tarih
Bu dergâhtan yürü kim câyı Hakka doğru yoldur bu 1217
Haki pür maâl Mehmed Sıdkı gufire zünubühu.
Semahane girişinden çıkılan ikinci kata sonraki yıllarda bir mihrap konmuş ve burası mescide dönüştürülmüştür. Bu mescidin giriş kapısı üzerinde de Kuran'dan alınmış ayetler bulunmaktadır. Buradaki ahşap kapı Sultan III.Selim dönemine tarihlendirilmektedir. Bu bölüm, doğu duvarında altı, güney duvarında da iki pencere ile aydınlatılmıştır. Girişin sağındaki bir kapıdan da ahşap kafesli bölüme geçilmektedir. Buradaki ahşap tavanın ortasında altı köşeli yıldız ve bitkisel motiflerden oluşmuş bir tavan göbeği vardır.
Semahane ve haremin doğusunda harap durumda olan selamlık bulunmaktadır. Hamam, mutfak, hela gibi bölümler dergahın batısındaki avlunun etrafında sıralanmıştır.
Dergâhın vakfiyesinden öğrenildiğine göre de; üç çeşmesi bulunuyordu. Bunlardan iki tanesi günümüze gelememiş, hareme bitişik çeşmenin ise sadece ayna duvarları kalmıştır.
Kaynak:http://www.lifeinbursa.com