bilgisayar almanın 3 ana kuralı

entry16 galeri
    15.
  1. öncelikle para sorununun halledildiğini varsayıyoruz

    1-) ne amaçla kullanıcağına göre parçaları teker teker seçin anakart üzerine birden fazla ekran kartı yada anakarta 10 - 15 tane ekstra donanım bağlamıyacaksanız anakarta hayvani bir para vermeye hiç gerek yok aldığınız işlemci ekran kartı ve ramlere uygun olsun usb çıkışı birazcık fazla olsun ve 7.1 ses sistemi desteği olsun yeter. eğer oyun oynayacak veya grafik tasarımcısıysanız* parayı ekran kartına gömün işlemci 2. planda kalabilir.

    2-) ekran kartı seçimi yaparken 1 gb 512 mb' tan daha iyidir diye bir düşünceniz varsa bunu kafanızdan çıkartın ekran kartlarından hangisinin daha iyi olduğunu belirten birçok etmen var bunlardan birisi gpu çekirdek hızı ve bit veriyolu değeridir. en az 700 mhz olmasında yarar vardır ama mümkünse daha yükseklerine göz atın. bit veri yolu değeri 256 veya üzeri olmasında fayda vardır bütçeye göre 128 bitte alınabilir. ikinci etmen ise bellek hızıdır gddr5 belleğe sahip ekran kartları en hızlı modellerdir. bütçeye göre gddr3 te alınabilir. üçüncü etmen ise paralel işlemci sayısıdır. bu sayı ne kadar çok ise o kart o kadar iyidir yüksek olanı makbuldür. nvidia chipsetli ekran kartlarında bu değer cuda cores adı altında bulunurken ati chipsetli ekran kartlarında tam hatırlayamamakla birlikte sanırım Stream Processors adı altında bulunuyor. dördüncü etmen ise bellektir 256 mb ekran kartları çok yüksek çözünürlüklerde sorun yaşamaktadır ki zaten piyasada düşük model kartlar haricinde 256 mb ekran kartı bulunmuyor şu an piyasadaki ekran kartlarında en az 512 mb bulunduğu için bu dördüncü maddeyi atlayabiliriz ama aynı model ekran kartının 1 gb lık versiyonu 512 liğe oranla daha iyidir.

    önemli not: piyasadaki 2 gb 4 gb gibi etiketlere sahip ekran kartlarına aldanmayın kartın kendi bellekleri 1 gb olmakla beraber 2 ve 4 gb a yükselmek için ramden çalıcaklardır ki zaten kartta bellek boyutu önemsiz olduğundan piyasadaki bu kartlara aldanmayın gerçek 2 ve 4 gb lık modeller çift gpu'ya sahip kartlardır ve fiyatları yüksektir.

    3-) ve son olarak işlemci, ram, soğutma sistemi ve power supply kaldı. işlemcide abartıya kaçmanın pek anlamı yok ekran kartına dar boğaz yaşatıcak kadar düşük olmasın yeterki. 1333 fsb olanı makbuldür i5 in herhangi bir modeli yeterli olacaktır çok daha iyi olsun diyorsanız i7 yada abi i3 yeter diyorsanız onu alın gitsin.

    ram konusuna gelicek olursak 2 gb birçok şeye yeter fakat zamanla sorunlar çıkartabilir almışken bir 4 gb alın en azından takılacak işlemci yüzünden mecburen ddr3 modellerine bakmanız gerekmektedir zira yeni nesil işlemciler ddr3 belleği desteklemektedirler ramlerin mhz değerlerine gelicek olursak ya anakartınıza uygun olarak alın yada anakartı almadıysanız ramlere göre anakart seçimi yapın en azından 1333 mhz olsun ramlerin hızı yine bütçeden dolayı problem olucak ise 1066 mhz den aşağı kesinlikle inmeyin.

    soğutma sistemine gelirsek overclock yapmıyacaksanız bu kısmı geçin stok fanlar yeterli olacaktır olmadı kasaya 1 - 2 ufak fan takın yada işlemciye kule veya çiçek tasarımlı fan takın. ama ben overclock yapıcam diyorsanız zaten ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz sıvı soğutmadır yazılımlardır vs onuda anlatmama gerek yok o yüzden bu bölümü geçiyorum.

    power supply konusuna gelicek olursak ekran kartının ve işlemcinin minimum ve işlemcinin güç tüketim değerine bakın kaç watt istiyor. genelde bu değerler birbirine yakındır o yüzden ona göre 450 veya 500- 550 watt arası bir güç kaynağı alın ekran kartı daha fazla güç tüketicek olursa 600 - 650 ye hatta 1000-1500 watt'a kadar yolunuz var. artık hard diski kullanma amacınıza göre 320 gb, 500 gb veya 1 tb yada daha yükseğini alın.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük