üniversite giriş sınavında yüksek bir puan aldığınız için bilinçsiz rehber öğretmenler tarafından hacettepe üniversitesi tıp fakültesine yollanacaksınız. bunda amaç dersane tabelasında tıp hanesine (hacettepe) versiyonuyla +1 insan daha ekleyebilmek olacak.
eğer ki tıbbı bilinçli seçmişseniz -hoca gazına gelmemişseniz yani- bu okulda "yeni başlayan" olmamanızı tavsiye ederim. eğer karşılaştırma imkanınız olursa bunu ilerleyen yıllarda daha iyi anlarsınız. dediğim gibi hacettepe tıp anadolu'da olduğu ve iç anadolu, karadeniz ve akdeniz'in doğusu, doğu anadolu ve güneydoğu anadolu'daki öğrencilerin yakınlık sebebiyle tercih ettikleri bir üniversite olduğu için şişerek üste çıkmıştır. elbette kötü bir okuldur demiyorum; ancak mesleğinizi dersane hocalarının tabela fantezilerine bırakmak istemeyen öğrencilerin bu kararı alırken bazı şeyleri göz önünde bulundurması gerektiğini düşünüyorum.
ege havzasının izmiri, marmara'nın ise istanbul'u doldurduğunu biliyoruz. bunun dışında, belli bazı şehirlerin aşığı olan kişiler de istanbul, izmir ve antalya gibi kentleri öncelikli tercihleri yapabiliyorlar. ankara'da ise durum daha farklı, ülkenin tam merkezi olduğundan özellikle doğu ve güneydoğu anadolu, iç anadolu ve doğu karadeniz'deki gençler yakınlık sebebiyle hacettepe'yi seçiyorlar. istanbul'daki büyük tıp fakültesi sayısı her geçen gün artıyor. istanbul tıp fakültesi'ne cerrahpaşa, marmara eklendi. özel isteyenler için yeditepe, koç, acıbadem gibi alternatifler mevcut. istanbul'daki parçalanmışlığın aksine doğuda belli başlı tek tıp fakültesi hacettepe, hal böyle olunca da arz talep ilişkisinden dolayı hacettepe'nin puanı daha yüksek.
ancak, şunu da unutmamak gerekir ki daha çok talep edilen her daim en iyisi değildir. dediğim gibi hacettepe'nin yüksek olmasının yegane sebebi coğrafyasıdır. daha sonra ışığı gören gelmiş ve bir kısır döngü içinde hacettepe yüksek olagelmiştir.
eğer, bilinçli bir şekilde tıp okumayı seçmişsen, sana tavsiyem istanbul'da okumandır. ana hedefin akademik kariyerse istanbul tıp fakültesi'ni tavsiye ederim. uzman doktor olmayı düşünüyorsan bunun yanına cerrahpaşa'yı da ekleyebilirim.
yüksek puan almış bir öğrencinin pratisyenlikle yetineceğini düşünmüyorum. elbette benim sözlerimi okumakla yetinmeyin, biraz araştırın. okulların tus kazandırma oranı nasıl? türkiye'deki akademisyenlerin mezun oldukları okullara dağılımı ne? hepsinden önemlisi, hangi okulların mezunları daha başarılı?
demem o ki, dersanenizin verdiği puan ekine bakarak vermeyin kararınızı. benim tavsiyelerime körü körüne uyun da demiyorum; yoksa benim vasfım da o dersane öğretmenlerinden ya da dergi eklerinden farklı olmaz. okuyun, araştırın, öyle verin kararınızı.
üniversite'nin lise olmadığını da unutmayın. burada siz meslek öğrenceksiniz. kusura bakmayın ama doksan senelik şehirdeki elli senelik okulun size kazandıracağı meslekle binlerce yıllık istanbul'un size kazandıracağı meslek bir değildir. kim ne derse desin, özellikle istanbul tıp ve onun bünyesinden kopmuş cerrahpaşa tıp, anlayış olarak bizansa kadar uzanır, romadan osmanlı'ya oradan günümüze uzanan binlerce yıllık bir sanatı size verecektir çünkü ortada bir birikim var.
düşünün dediklerimi ve araştırın.
ek: ayrıca, düşünenler bana öm atarlarsa yardımcı olmaya çalışırım.