liberalizm

entry402 galeri video2
    52.
  1. kapitalist sistem içinde yaşayan liberalizm ve liberaller hakkındaki iddialara yanıt veremeyen liberal dostlar liberalizmin yalnızca kısır bir döngüye neden olacağını ve sonunda çürüyerek yıkılıacağını görememektedirler. peki o halde neden yıkılmadı liberal kapitalist düzen?

    kapitalistler elinde bulundurğu silahlar ve üretim araçları üzerindeki hakimiyetleriyle dünyayı kendilerine muhtaç etmektedir. ellerinde bulundurdukları bu güçle emekçilere "alın bunlar da sizin için" diyerekten paçavralar veriyor. sınıf bilincini yok ederek sınıfsızlaştırma çalışmaları yapıyorlar! aynı zamanda sosyalist hareketin yaptığı yanlışlar ve revizyonizm kapitalist düzenin uzunca bir süre daha yaşamasına olanak sağlamıştır.

    sosyal devlet düzeninde devlet emekçilere bazı haklar vererek ve ücretlerini artırarak emekçilerin birer tüketiciye dönüşmesini sağlamaya çalışıyor. yani bunun anlamı şudur; onlara verdikleri para yaşamaları için olan paradan biraz daha fazladır. bu sayede piyasaya sürdükleri malları bu potansiyel tüketicilere satmaktadırlar. bunu yapmadıkları zaman görmüştürler ki kendi sonları hızlanmıştır. ücretli emekçilere daha fazla ücret vererek onların daha fazlasını tüketmesini sağlamak yalnızca üretimin devamını sağlamak içindir. çünkü daha fazla meta üreterek sürümden kazanırlar. yani karları hiçbir zaman değişmez. sosyal devlet anlayışının ortaya çıkmasının tek nedeni budur; üretimin devamını sağlayarak emekçileri temel tüketiciler haline getirerek düzenin devamını sağlamak. fakat bu politika ise petrol krizi ile neredeyse son bulmuştur. bir çok ülke neo-liberal politikalara geçerek sosyal devlet anlayışını yok etmiştir. bugün yalnızca iskandinav ülkeleri sosyal devlet anlayışını tam anlamıyla uygulayabilmektedir. onun dışındaki tüm ülkelerde bu düzen yerini neo-liberal düzene bırakmıştır.

    gelelim liberal düzenin geçirmiş olduğu evrime. göstermelik bir evrim olan bu olgu baştan sona yalanlar üzerine kurulmuştur. kapitalist düzen içindeki liberal düzenin evrimi feodal düzenin göstermiş olduğu evrime benzer. kapitalizm son dönemlerinde ekonomik bir gelişme olan sanayi üretimine izin vermiştir. bu onun bir evrimidir fakat evrim devrime dönüşerek yıkmıştır. feodal beyler kapitalist burjuvalara verdikleri imtiyazlar sayesinde yaşayacaklarını zannediyorlardı. fakat sonu hüsran olmuştur. o dönemin devrimci burjuvazisi feodalizmi yıkmıştı. elbette liberal düzenle kapitalist düzen arasında böyle bir ilişki bulunmamaktadır. fakat liberal düzen ile sosyalist düzen arasında kısaca kapitalist düzen arasındaki ilişki birbiri ile benzerdir.

    liberal düzenin faşist düzenin karşısında yer aldığı iddiaları ise almanya ve italya örnekleri ile çürütülebilir. örnek vermek gerekirse en iyi örnek almanya üstünde olacaktır. almanyada 1933 öncesi liberal bir düzen hakim sürmekte idi. yani burjuva demokratik düzeni. bu düzen ise 1929 dünya buhranı ile gitgite çökmekteydi. işte bu krizin içinde liberal burjuvaziye faşizm belası yetişir. faşist düzen finans kapitalin en gerici ve en şoven düzeni olduğu daha evvel söylemiştim. işte buı burjuva demokratik düzeninde küçük burjuvazi ve büyük burjuvazi(ki liberal olanı bu)nin desteği ile hitler diktatörlüğü kurmuştır. bunları hepsi liberal seçimler içinde olmuştur. bu örnekte görülenleri fark edememek ise ideolojik vurgunculuktan olsa gerek!

    sosyalizm ise marx'ın belirttiği gibi iktidar olmamıştır çünkü zaten marx'ın döneminde bile yaşamamaktayız. marx öldükten sonraki dönemlerde kısaca 1900'lerde, marx'ın dönemi sona ermiş kapitalizm 2. buhran dönemine geçmiştir yani emperyalizm çağına. yani marx'ın iddialarının bazılarının yenilenmesi gerekmektedir. sosyalist iktdarın dünya çapında kurulamamasının nedeni ise sosyalist devletlerin beceriksizliğindendir. iktidar hırsı ile yanıp tutuşan revizyonistler "biz artık komünizme geçtik, ilerleme bitti barış içinde yaşayalım" diyerek asıl geçtikleri şeyin devlet kapitalizmi olduğunu söylememişlerdir. ve kapitalizmin restarasyonu ile de bildiğimiz hazin son! kapitalizm bu sayede en azından 100 sene daha devam edebilir yaşamaya. ama elince sonunda kendi kendini yıkmak zorundadır. fakat unutmamalıyızki; kapitalizm bile feodalizmi yıkarken 300 sene kanlı bir şekilde uğraşmıştır. bu gerçekleri göz önünde bulundurarak konuşmalıyız bence.

    liberal sisteminn en iyi düzen olduğunu iddia edenler ise şu gerçeği unutmamalılar; liberal bir sistem ancak ileri kapitalist düzenelerde emeği sömürerek gerçekleşir yani emperyalizm ile. işte bu emperyalizm dünyanın canına ot tıkamaktadır. dünyanın yalnızca onda biri zengin geriye kalanları açlıktan ölüyorken varsın olmasın o sistem. yoksa insan insanlığından utanmak zorunda kalıcaktır!
    3 ...