özü itibariyle feodal düsüncenin devam etmesini saglamaya calısır.cemaatlere,cemiyete önem verir.fransız devriminden sonra ortaya cıkıstır.devrimle beraber kral burjuva vb. yönetimden uzaklastırılmıstır.muhafazakarlar hızlı degisimlere acık degildirler.özünde gelenek,görenek,adet vardır. gelenekler dogrulugu kanıtlanmıs olgulardır onlara göre oyüzden muhafaza edip öteki kusaga aktarılmalı diye düsünürler.asamaları=
1)klasik muhafazakarlık=19.yy da liberalizme tepki olarak cıkmıstır. orta cagdaki düsüncelerin devam etmesini ister.
2)biraz degisimin yasandıgı dönem=bu dönemde isciler zenginlesmistir.muhafazakarlar bu dönemde bazı tavırlar takındılar. bunlar antisemitizm(yahudi karsıtlıgı) ve rasistlik(ırkcılık)tir.
3)1945 sonrası=ikinci dünya savasının verdigi eziklikle düsüncelerini savunamadılar.bu yüzden etkilerini yitirdiler.toplumun alt kısmına hitap etmeye basladılar.
muhafazakarlık ile milliyetciligin cıkıs düsüncesi aynıdır. ikisindede tutucu davranıs hakimdir.ikiside esit olmayan kanunu kabu eder.akıl ve mantıga önem verilmeli hissi davranılmamalıdır.muhafazakarlıkla beslenen milliyetcilik fasist özellikler tasır. muhafazakarlıga göre dıs dünya anlasılmaz ve karmasıktır. buyüzden birlikte olunmalı ve ice kapanılması gerekir.