liberalizm

entry395 galeri video2
    47.
  1. liberalizm, sosyalizm, faşizm gibi kavramları günlük gazetelerden öğrenen bireylerin entry kasarak gülünç duruma düştükleri ideolojidir. öyle burjuvazi şöyle yapmıştır böyle yapmıştır diye sallayıp savurarak olmuyor o işler. şimdi bakalım sütoğlan ne demiş:
    liberalizm kapitalizmin bağrından çıkmışmış. kendisini kapsayan ve hatta ona zemin yaratan bir ideolojinin (yani liberalizmin), kendi alt kümesi olabilecek bir üretim ve ekonomik sistemin bağrından çıktığını iddia etmek için ideoloji ya da iktisat tarihi hakkında bir halt bilmemek gerekir ya da hiç entry kasmayıp oturduğu yerde oturmak. neyse kaşınmış bir kere anlatalım öğrensin. Liberal düşüncenin ekonomi ayağında:
    1) Bireycilik ilkesi kapsamında «kişisel çıkar» önde gelir.
    - işbölümü gereklidir.
    - Ekonomik faaliyetler, «doğal düzen» çerçevesinde «görünmez bir el» aracılığıyla kendiliğinden gerçekleşir. Devletin müdahalesi gereksizdir.
    - «Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler» görüşü ekonomiye hakimdir.
    - Serbest dış ticaret gereklidir. A.Smith,dış ticarette «mutlak üstünlük teorisi»ni ileri sürmüştür.
    - Sadece tarım değil sanayi de verimlidir.
    - Servetin kaynağı emektir.
    - iki tür değer vardır: Kullanım değeri (malın faydasına göre belirlenir),
    Mübadele değeri (malın diğer mallarla değiştirilebilmesine göre belirlenir).

    tüm bunlar liberalizmin orijin noktasını oluşturan fizyokrasi sonrası akımın temel taşlarıdır. liberalizmin -izm kısmını oluşturan ideolojik kısmı ise "yasalar herkese esit tatbik edilir, hic bir bireye veya zumreye yonelik yasa cikarilamaz, gecmise donuk uygulanamaz ve en onemlisi hukumet dahil herkesi baglar. güçler ayrımı en önemli esastır. liberal bir anayasa olmadan liberalizmin esamesi okunamaz. devletin minimal bir biçimde uygulayıcılıktan korumacılığa geçmesidir liberalizm. vs..." şeklinde özetlenmişti. kafası basmayan tayfa için tekrarlamak farz oldu tabi.

    şimdi buradan ortaya çıkan oluşturulan yeni bir ekonomik düzendir, bu düzen de kapitalizmdir. yani liberal düşünce kapitalizm gibi bir üretim sisteminin olmasını savunmuştur. liberalizmin kapitalizmin uygulamasını söylemek için ya geri zekalı olmak gerekir ya da ilkokul düzeyinde bir bilgi düzeyine.

    2) 1900'lerin ortasında liberalizmin çıkış-kurtuluş kaynağı sosyal devlet olmuştur. iyice tıkanan sistemi sürdürmek ve anti-tezlerin durdurulmasını sağlamak için tek yol olmuştur bu. sosyal devlet anlayışının ortaya çıkmasının temel sebebi kapitalist bir sistemin uzun vadede ayakta kalamayacağının anlaşılmış olmasıyla ilgilidir. etat providence derler bir kavram vardır, onu da bilmeyen araştırsın bi zahmet. almanya'da bunun nasıl ve neden ortaya çıktığını da...

    3) faşizmin uygulamasında sosyalizm ile organik bağ kurulmuştur evet. faşist sistemlerin hiç birinde bireyi temel alan anayasal ya da ekonomik bir uygulama görülmemiştir. teşebbüs özgürlüğü, kişisel haklar gibi şeyler yoktur faşizmde ki, teşebbüs özgürlüğünün kıstlanması en basitinden liberalizm'in "a"sına aykırıdır. faşist yönetimlerin hepsi devletçidir, bürokratik ve kısıtlayıcı yapıdadırlar. marx'ın sosyalizminden bahsetmiyorum saçmalama, uygulamalara bak diyorum.

    akşam akşam mesai sonrası zamanımı bu açıklamalara ayırmama neden olan zerzevata selam ederim.
    3 ...