liberalizm

entry402 galeri video2
    42.
  1. liberalizm in temel özü birey'in doğal hak ve özgürlükleri'nin korunması amacını taşıyan bir felsefi düşünce sistemidir.Liberalizm ortaya çıkış tarihi kabaca 16. yüzyıla dayanır.Aydınlanma hareketi bilimin ve buna bağlı olarak teknolojin ilerlemesi sanayi devrimini ortaya çıkarmıştır. Sanayi devriminin en büyük ürünü de bireyi ortaya çıkarmasıdır.Liberalizm de özellikle bu noktadan sonra kendi bireyi ağırlığını dünyada hissettirmeye başlamıştır.
    Liberalizm doğuşu ve gelişimi sadece bireyle sınırlı kalmayıp bir düşünce sistemi dışında, ayrıca ekonomik ve siyasal olarakta sis temi-ki bahsettiğimiz sistem 18. yy kapitalizm sistemidir- etkilemiştir.
    Dünya artık bir sistem olarak liberal-kapitalizmi benimsemiştir.(daha doğrusu benimsemek zorunda kalmştır. dünya da ulus-devletolrak liberal-kapitaizmi benimsemeyen ülkeler dünada dışlanan ülkeler olmuştur)
    Liberalizm'in en önemli etkilerinden biri de demokrasi kavramına yaptığı etkidir. liberalizm'in beraberinde getirdiği en büyük açılım özgürlük kavramıdır.Demokrasi'nin sağladğı e byük açılım ise eşitlik kavramıdır.Buradan çıkan sonuş eşitliğin mi?,yoksa özgürlüğün mü? önce geldiğidir.Yada hangisinin diğerinden önemli olduğu sorunsalıdır.Bu durumun cevabını en iyi sartori'nin demokrasi teorisine dönüş kitabında anlayabiliriz.
    Ancak liberalizm 'in bizi en çok ilgilendiren tarafım kapitalizm açısındandır. Liberalizm'in kapitalizmin geliimi açısında sağladığı işlev bizim gibi ülkelerde liberalizme karşı bir antipati uyandırmıştır.
    Liberaizmi tek boyutlu bir kavram yada üşünce değildir.Ekonomik, siyasal ve sistemsel olarak bir çok açılımı vardır.Burada karıştırılmaması gereken liberalizm eşittir kapitalizm denkleminin varsayımdır.Bu yanlıştır.Liberalizm'in, kapitalizmin igelişim için sağladığı işlev bilinmektedir.Kapitalizmin de 21. yüzyılda ki çarpık sonuçları da bilinmektedir ve ortadadır..Ancak liberalizm eşittir kapitalizm değilidr.
    Liberalizmi daha iyi anlamak için herhalde öncelikle john locke dan başlamalıyız.
    2 ...