olmayana nasıl soracak. sen daha yaratılmamıştın ki kuzum...
madem inancın yok o halde beni tanrı niye yarattı deme. Sen inanmıyorsun arkadaş zaten. O nedenle git bu soruyu matemetikçilere sor, tesadüf beni niye yarattı diye. ilk dalga geçse de akabinde bilimsel verir ağzının payını.
Yok azıcık tereddüt var,sorguluyorum da o sebeble sordum dersen. Yoktun ki o seni var etmeden, kime soracaktın demiştim. ama şunu da insaflıca sorgula... yaşamak kadar büyük güzellik, nimet mi var? velev yoksul, sıkıntılı dahi olsa. yokluktan efdaldir.
bilseydim cehennem var, imtihan var, beni yaratmasın derdim diyenler ise bir düşünsünler. bunu hatırlasaydın imtihan kalır mıydı? cevabını bildiğin imtihana sokulmak adil mi? aklınla cevabı çözmelisin. bununla beraber ne yasak var ki yokluğu tercih ediyorsun. "Allah dağına göre kış verir" der eskiler. kaldıramayacağı yükü kuluna yüklemez,eğer allahı araştırırsan* ne kadar hikmetli, adaletli olduğunu vicdanı ölmeyen hisseder. sınav elbet çok kolay olmamalı, ucunda allahın sana, sevgili kuluna özel sonsuz mükafatı, cenneti, izzet ikramı varsa.
kısacası, bir içki, domuz eti yasak. binlerce içecek, yiyecek, hayvan eti serbest. binlerce diğer yemeklerin, lezzetlerin, meyvelerin, tatlıların, sebzelerin ve kebabların yanında iki şey imtihan için yasak olsun. ne zorluğu var. bu kadar basit imtihana can kurban.
son olarak, günde 1(bir) saat ayrılacak namaz çok mu zor geldi. geri kalan 23 saat senin. ekstra ibadet yaparsan derecen artar o ayrı mesele. allahın rızası, isteği için senede binlerce tıbbi faydası da olan şifalı 1 ay oruç, zor geldiyse, o koca, doymak bilmez nefse... yahut paramızdan fakirlere, muhtaçlara zekat ve sadaka vermek de aynı şekilde çok zor gelip, içini yaktı da isyan ile inançsızlıkla, beni niye yarattı tarzı sitem sözleri edebiliyorsan, dostum o halde zaten cennet, mükafat, insanlık, ahlak kavramlarını hiç zikretme. senin gibi insanlıktan çıkmış birine allah niye sorsun. o zaten kendini arayanla gerek gönderdiği kuran ve hz muhammed ve salih kulları ile gerek insanların safi vicdanıyla gerekse mükemmelliği ile insanın aklını "bunlar tesadüf olamaz" dedirterek tatmin eden hem kendi organları ve yaratılışı hem diğer varlıkların yaratışı ile konuşuyor. bakmak var, görmek var. net görmek istemeye gayret etmek var. tercih bize kalmış.