şarap, üzümlerin toplanıp ezildikten sonra içerisinde bulunan doğal mayanın, şeker ve havadaki karbondioksit ile bazı tepkimelere girmesinin ardından ortaya çıkan alkollü içecektir. beyaz, kırmızı ve pembe olmak üzere 3 çeşidi vardır. sadece üzüm ile sınırlı kalmayıp tüm meyvelerdende şarap üretilebilmektedir fakat üzüm haricinde başka meyvelerden üretilen şaraplar pek rağbet görmediği için pek tercih edilmez.
şarapların senelerce bekletilip içilenleri daha pahalı fiyatlara satılmaktadır. bunun nedeni, şarapların seneler içerisinde meşeden yapılmış fıçılar içerisinde iyice olgunlaşması ve tadının güzelleşmesidir. bu yüzden bu işin koleksiyoncularıda dünya'da bir hayli fazladır.
şarap ayrıca bir çok yerdede kullanılmaktadır.
din:
Hristiyanlıkta kudas ayininde şarap hiç bir katkı maddesi eklenmeden kullanılır.
eczacılık:
Tıbbi Şarap; içine çeşitli maddelerin çözünmesiyle içmek suretiyle yapılan ilaçtır. Alkol derecesi en az 11 olan kırmızı veya beyaz şaraplar tercih edilir.
edebiyat:
Kırmızı rengi dolayısıyla sevgilinin dudağı, Aşığın kanlı göz yaşıdır. Kadehi andıran biçimiyle lale, kırmızı rengiyle gül de şaraptır. ve tekkelerde saki adındaki şarap dağıtıcı aslında Allah'ın rahmetini dağıtır. yani şarap mecaz anlamda kullanılır edebiyatta. şarap ın diğer adı da meydir (bkz: meyhane). divan edebiyatında şarabın etkisi çok fazla görülmektedir.
dünya'da şarabı en çok tüketen ülke fransadır, türkiye bu sıralamada 41. sırada yer almaktadır.