milliyetçilik, birçok ülkede birçok farklı şekilde anlamlandırılmıştır. yani, herkesin farklı bir milliyetçilik anlayışı vardır. bazılarının içinde ırka dayanan bir durum varken bazılarında yoktur.
türk milliyetçileri diye adlandırabileceğimiz grup, ülkemiz için en iyisinin kültür milliyetçiliği olduğunu söylemişlerdir. ziya gökalp,mümtaz turhan, erol güngör diye uzayan çizgiden bahsediyorum. klasik olarak aynı dili konuşan, aynı dine mensup, aynı kültür ve adetleri yaşayan bu coğrafyadaki insanlara hangi ırka mensup olursa olsun türk milleti denilmektedir. bu coğrafyada yaşayan türkmen, kürt, laz, çerkez, abazha, zaza, arap vs.bütün bu etnik gruplar türk milletini oluşturmaktadır. he neden adı türk diye sorulursa verilebilecek tek ceap tarih böyle çizmiş olacaktır. 500 sene öncesine ait ingiliz, fransız kaynaklarında rus kaynaklarında bile bu coğrafyada yaşayan insanlardan bahsedilirken türk denilmekteydi.
yani, milletle ırk farklı şeylerdir. milliyetçilik yapmanın ırkçılıkla bir alakası yoktur. ırkları yok saymak yada bir ırkı diğerinden üstün saymak yoktur. rahmetli türkeş, "benim damadım kürttür. böyle ırkçılık mı olur?" diyerek yeterli bir açıklama yapmıştır aslında.