son haliyle iyice tombullaşmış savaş uçağı. türkiye'nin özellikle kale kalıp firması ile gövde kısmında önemli bir iş payı kaptığı bu projede en önemli sıkıntı, abd tarafından geliştirilen kaynak kodlarının (akıllı bilgisayarın dost düşman tanıma yazılımı) paylaşılmayacak oluşudur. buna rağmen türkiye henüz siparişini iptal etmemiştir. 2009 yılında imzalanan anlaşma gereği türkiye 150 adet f-35 uçağını 2016 gibi teslim alacaktır.
eurofighter olayına gelince, bir avrupa konsorsiyumu olan bu proje için türkiye'nin de katılımcı olması yönünde büyük bir baskı vardır. özellikle projenin italya kanadı türkiye'yi projeye dahil etmek için çok çaba sarfetmektedir. lakin eurofighter henüz gelişimi tamamlanmamış bir uçaktır. uçağın tek üstün yanı dünyanın en hızlı savaş uçağı oluşudur. bunun dışında ne abd ne de rus uçaklarına alternatif olacak düzeyde değildir. hatta kardeşi fransız rafale'den bile geri sayılmaktadır.
türkiye ssm'lığı eurfighter projesine katılmayacağını kesin bir dille belirtmiştir. üstelik f-35 projesinde gövde ve motor kısmından 2 milyar dolarlık iş payı alan türkiye'nin f-35 projesine boyun eğmekten başka çaresi yoktur.