sizin aklınıza gelmeyen ve gelmesi de mümkün olmayan bir şey düşünüp söylemişse, en azından sizden zekidir. espri yapma yeteneği de direkt zekayla alakalıdır. hayalgücü ( imagination is more important than knowledge, einstein) de önemli bir kriterdir. soyut kavramları düşünebilme, empati yapabilme, duygularını yoğun yaşamak, güçlü bir hafıza, ilk söylendiği anda en karmaşık cümleleri bile anlayabilmek de zeka belirtileridir.
zekanın biraz daha ileri seviyelerinde, 6. his de denilen, eldeki mevcut verilerden yola çıkarak olabilecek olayları büyük bir oranla beraber tahmin etme, öngörme yeteneği de zekaya aittir.
tabi bir de deha vardır, zekayı aşmış kavramdır, artık atom altı dünyayı, kuantum fiziğini, metafiziği anlar, tanrıyı kavrar, hayatı ve kendi benliğini, bilinçaltını algılar, ya sanatçı-bilim adamı olur, ya da akıl hastanesinde misafir.
zeka her zaman mutluluk, başarı ya da diğer somut pozitif kavramları peşinden getirmez, sosyal çevre, aile, yaşanılan duygusal travmalar, şans ya da şanssızlıklar, alkol, uyuşturucu ya da sigara bağımlılığı, hareketsiz yaşam, stress, uyku ve beslenme bozuklukları gibi etmenler de zekayı çok etkiler.
ama dışardan bir insanın zekasını anlamak için, hayatını nasıl yaşadığına, nelerden zevk aldığına, sevgilisine, kıyafetine, (süper şeyler giyip süper saç modeli olması demek değildir, aksine çoğu zeki insan dağınık saçlı ve sıradan kıyafetlidir) dinlediği müziğe, okuduklarına ve en önemlisi nasıl konuştuğuna bakılarak anlaşılabilir.
ya da doğrudan sorulur sen zeki misin diye, evet zekiyim diyorsa aptal, hayır değilim diyorsa zekidir.