turkce kimligimizdir kimligimize sahip cikalim

entry10 galeri
    ?.
  1. dil'in önemini cem yılmaz'ın; "dil sadece konuşmada değil, yatakta da önemli" sözündeki anlamıyla düşünmeyen bilinçli insan beyanıdır.

    olayı biraz yorumlamak isterim;

    "türkçe kitaplarında, edebiyat risalelerinde, sözlüklerde, dil için "insanların birebirleriyle anlaşmakta kullandıkları bir araçtır" mealinde sayısız tanıma rastlanır. ama dil sadece bu mudur? değildir.

    düşünsenize, sizin hayata karşı duruşunuzda karl marx önemli bir yer tutuyor, onun insanlığa kattığı değerleri sonraki nesillere anlatmayı varlık nedenlerinizden birisi olarak görüyorsunuz. lâkin gelecek nesillere bu düşünceyi aktarmada kullanabileceğiniz, yazılışları birbirinden farklı sadece 100-150 kelimeniz var. ne anlatacaksınız 150 kelime ile?

    düşünsenize , sizin hayata karşı duruşunuzda ziya gökalp önemli bir yer tutuyor. fikirleri, görüşleri aynı sizin fikirleriniz. bunları onu tanımayanlara anlatacaksınız. peki bunu yaparken anlatım bozukluklarına düşmeden, tekrar kelimelerini kullanmadan ne kadar başarıyla yapabiliyorsunuz?

    düşünsenize, sizin hayata karşı duruşunuzda hz. muhammed ve sünneti önemli bir yer tutuyor, kuran'ı sadece kullandığı edebi dil ile bile bir mucize addediyorsunuz. bunu insanlarla paylaşacaksınız. peki kuran'ın edebi yönünü överken 150 kelime yeterli olacak mı?

    düşünsenize, sizin hayata karşı duruşunuzda turan dursun önemli bir yer tutuyor. adam çarşaf çarşaf yazmış. siz o fikirleri savunuyorsanız bu bu fikirleri insanlara yaymaya gönül vermişseniz 100-150 kelime ne kadar başarılı olmanızı sağlayabilir?

    "düşünsenize......." diye başlayan benzer cümleleri sonsuza kadar uzatmak mümkün. ama bir o kadar da gereksiz. zaten anlatmaya çalıştığım durum için birkaç örnek yeterli.

    dil bir milletin varoluş unsurlarının başında gelir. her temel kaynak, bir milletin varlığı için

    - dil
    - din
    - ortak kültür
    - ortak bir tarih
    -üzerinde hakimiyet kurulmuş bir toprak parçası

    beşlisinden en az üçünün aynı anda varlığını şart koşar. dili geçelim, geri kalan dört maddeden kaçını ortak olarak paylaşmakta ve yaşayabilmekteyiz? din tartışmaya açılmış, ortak kültür sebebi sayfalarca anlatılabilecek yollarla dejenere olmaya başlamış, ortak olduğu düşünülen tarih resmi tarih- gerçek tarih adı altında kıyıdan köşeden tırtıklanmaya başlanmış, üzerinde hakimiyet kurulmuş bir toprak parçası ise elimizde kalan son değerimiz. onun da içi ısrarla sulandırılmaya çalışılıyor.

    bir sabah kalktığımızda o da elimizden kayıp gitmiş olursa, insanlara ve tüm dünyaya derdinizi ve davanızdaki haklılığınızı hafızanızdaki 150 kelime ile anlatmanız sanırım yeterli olmayacaktır. işte o zaman aklınıza cem yılmaz'ın "dil sadece konuşmada değil, yatakta da önemli" cümlesinin sonuna yıldızlı bakınız içinde "swh" koyamazsınız. koysanız da kimseler gülmez, benden söylemesi.
    5 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük