pass

entry7 galeri
    3.
  1. mahir çayan'ın dünyada ki çeşitli komünist ve devrimci hareketlerden esinlenerek, yorumladığı ve ortaya attığı mücadele yöntemidir. mahir çayan, politikleşmiş askeri savaş stratejisini ortaya atarken, türkiye'de ki dinamikleri esas alarak durumu yorumlamaya çalışmış ancak temelde ciddi analiz hatalarına düşmüştür.

    politikleşmiş askeri savaş stratejisi savunucuları tarafından, siyasi devrime ön ayak olacak bir destekleyici unsur olarak yorumlanmıştır. emperyalizmin tetiklediği sömürü ve devlet algısının kırılması bu mücadele tipinin önceliklerindendir. bu görüşe göre, yeni sömürgecilik anlayışının getirdiği suni algının ve devlet baskısının ortadan kaldırılabilmesi için işçi sınıfının önderliğinde gerçekleşebilecek bir silahlı propaganda hareketi şarttır. politik askeri hareket, bir nevi toplumu tokatlayarak kendine getirecek olan bir araç niteliği görecektir. ancak bu görüşü savunanlar temelde bariz hatalara düşmüştür.

    bu görüş devrimin gerçekleşebilmesi için halk içinde ki "büyük devlet" algısının kırılması gerektiğini savunur. onlara göre devlet baskısı, halkın içine yerleşmiş olan "devlet büyüktür, kutsaldır" anlayşının arkasına sığınır. ancak yanlış düşünülen nokta, türk insanı içinde ki "devlet" imajının sanıldığından çok daha köklü ve güçlü oluşunun kavranamamasıdır. bu görüşü savunanlar türk milleti içinde ki "millet-devlet" dinamiğinin özünü tam olarak kavrayamamışlardır.

    sovyet ve güney amerika tipi marksist akımları sentezleyerek türkiye'ye uyarlanmak istenen kavramlar, türkiye'nin kendi iç dinamiklerini doğru yorumlayabilmekten uzak kalmıştır.

    politikleşmiş askeri savaş stratejisinde öncelikli olarak kendi devletini, askerini ve polisini karşına alman ve hatta onlarla çarpışman gerekir ki, bu türk halkının algısında "vatan hainliği" ile eş tutulan bir kavramdır. bu stratejiyi türkiye'ye uyarlayarak yorumlanmasında yapılan en büyük yanlış, türk halkının kendi devletine başkaldırılmasını hoş karşılamayacağıdır.

    bu görüş bazı ülkelerde başarı kazanmış veya temelde pek çok örgüte ilham kaynağı olmuş olabilir. ancak türk halkı genelinde pek kabul görmemiş hatta yanlış bulunmuştur. türkiye'nin temel dinamiklerini doğru yorumlamaktan uzaktır.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük