bu tür ilişkileri bilmemek, uygulamamak kapanmaz yaralardan biridir. çoğu insan bu tür kurallara uymaz veyahut 'ben özgürüm yea nasıl yaşayacağıma ve davranacağıma ben karar veririm' modunda gezdiği için kaybeder. örnek veriyorum;
- selam vermek; insanlara değer verdiğinin en kolay ve etkili bir göstergesidir. günümüzde bir selamdan ırak insanlar var. o kadar sığ ve görgüsüz insanlar. peh.
- isimlerle hitap etmek; karşıdaki insanın ne derece önemli bir kısımda olduğunu kanıtlar. zira, insanlar sadece etkilendiği kişilerin isimlerini unutmazlar. mesela ben, isimle hitap etmenin her zaman önemli olduğunu vurgularım ve sözlük arkadaşlarımın isimlerini not alırım. evet gülme unutabiliyor insan, haklısın.*
- gülümsemek; insan ilişkilerinde en etkilisidir. gülümsemek etrafa pozitif enerji saçar. yapmacık değil tabi ki, içten bir gülümseme. suratsız insanlar sinir bozabiliyor. ufacık bir tebessümü yüzüne yerleştirmek zor değil dostum yapabilirsin.
-göz teması; gözler kalbin ve samimiyetin aynasıdır. duygu ve düşünceleri karşı tarafa nakleder. göz teması demişken, öyle yararcasına gözlerle yercesine bakmaktan bahsetmiyorum. bir iki saniyelik bakışlar. karşı taraftaki insanı rahatsız etmeyecek şekilde.
- hümanist olmak; insanları sevmek. sevgisizlik düşmanlığı tetikler. sevgi mutluluktur
iletişimde büyük bir yeri vardır sevginin. insan psikolojik olarak her türlü davranışını dışarıya sergiler.
- güven duygusu; iletişimdeki en büyük unsurlardan biridir. her insan güvenilir biriyle konuştuğunu bilmek ister. bu duyguyu yansıtmak da sizin konuşma halindeyken ne kadar becerikli olduğunuzu ortaya çıkarır. konuşma halindeyken, "ben çok güvenilir bir adamım" demek andavallıktır ama* belli edebilmek asıl marifet.
- insanlara yardım etmek; yardım etmek, ne kadar uzak kaldı günümüzde değil mi? acı ama gerçek. artık yardım dendiği zaman, iki adım geri atıyor insanlar. evet hala yardım sever insanlarımız var ama, yeteri kadar yok. bu davranış biçimi ise, ne kadar soylu olduğunuzun bir göstergesi, aynasıdır.
- onur vermek; bir insana değer vermek, onur vermek, saygı göstermek o insanın bilinçaltında sizin hakkınızdaki olumlu düşünceleri tetikler ve o insana verilen değer size yol, su, elektrik olarak geri döner.*
- takdir etmek; her insanın takdire şayan bir yönü vardır. her insan takdir edilmek ister ve en büyük arzusudur. tabi yerli yersiz takdir değil bu, gerektiği yerde takdir etmek gerekir. insanlarımız aman bir tarafları kalkmasın diyerek hep göz ardı eder bu davranış biçimini.
- ön yargılı olmamak; ön yargı karşı taraf için doğru karar verememektir. hakkında gerekli detayları elde ettiğine inandıktan sonra hükümlerini uygular ve o şekilde bir yerlere varırsın.
- hak vermek; bir insana "haklısınız", "size katılıyorum" demek, karşı tarafı etkiler. elbette her dediğine " hee yaa haklısınız" demek absürd kaçar. duruma göre belirtmek kafi olacaktır.
- dostça yaklaşmak; insanlara sakince güler yüzle, nezaketle, iyimserlikle yaklaşmak iletişimde her zaman önemli bir etkendir.
bu ve bunun gibi birkaç seçenek daha var açıkça ama en önemli seçenekleri sizlere sundum. seçeneklerdeki tüm ayrıntı benim görüşlerimdir.