cmyk

entry36 galeri video1
    8.
  1. (bkz: c) + cyan (mavi) (bkz: m) + magenta (pembe) kırmızı değildir. (bkz: y) + yellow (sarı) (bkz: k) + black (siyah) kalıplardan oluşan baskı tekniği. (bkz: trigromi) olarak geçer. çoğu zaman yetersiz bir renk aralığına sahiptir. sapmalar meydana gelir.

    örneğin bugün baskıya giren cmyk bir çalışma 1 yıl sonra tekrar aynı kalıplar üzerinden baskıya alınırsa renklerde sapmalar oluşabilir. bu fark gözle görülebilir derecede olursa teknik olarak baskı hatalıdır.

    etrafımızda gördüğümüz bir çok basılı materyal genelde cmyk olarak basılır. fakat bir çok marka (bkz: logo)larını spot olarak baskıya verir. örneğin arçelik'i düşünelim. bu marka bir katalog bastıracaksa 4+1 spot olarak işlem yapar. bu ne demektir, 4 renk trigromi baskıyla halihazırda istenen bütün renkler elde edilir. örneğin bir çamaşır makinesi görseli bu 4 temel renkten elde edilir. bu makinenin asıl renkleri bire bir yakalanmayabilir. bunda fotoğraf aşamasında kullanılan ışık, pozlama, renk ayrımı, baskı vs. her şey etkili olabilir. %5-10 opsiyonu vardır. fakat logolarda böyle bir kayıp oluşması çoğu zaman marka açısından olumsuz sonuçlar doğurur. ol sebepten kanımızı bir vampir gibi emen (arçelik'i tenzih ederim zira canımızdır) bu markalar için uluslararası bir renk kataloğu olan pantoneden renk seçimi yapılır. buna kısacası renklerin evrensel dili diyebiliriz. işte adamlar bunlara çeşitli kodlar verip her yerde standart hale getirmişler. o yüzden arçelik gidip italya'da kurum kimlik çalımasını yapsa sorun değil. her şey milimetrik olarak hesaplanır. renk kodları falan filan.

    ne diyorduk arçelik http://nedirbutom.com/....../03/arcelik_logo.svg_.png logosunda gördüğünüz gibi iki renk var. bayrak kırmızı (ülkemizde bu şekilde telaffuz edilir) ve siyah. örneğin bu logodaki bayrak kırmızı cmyk değerlerinde 100% (bkz: yellow) + %100 (bkz: magenta)'dan oluşur. "amma lakin ki öyle değildir" arçelik kırmızısı spot bir renktir. (bkz: pantone) değeri vardır. baskı aşamasında 4+1 yani 4 renk trigromi dışında bir de bu logo için ayrı bir kalıp çekiliri ve logo ayrıca basılır. peki neden? nedeni şu; renkte kayıplar oluşmaz, markanın kurum kimliğine sadık kalınmış olur. 1. katalogta da logo rengi aynıdır 2013 katalogta da. bu şimdi bize sıradan basit gibi gelebilir ama bu işlerle uğraşanlar için namus meselesi gibidir.

    ayrıca belirtmiş olayım ofset baskıda elde edilebilecek en güzel siyah değeri,
    c 45 + m 20 + y 10 + k 100'dür.

    boş vaktim çok herhalde ne diye kastıysam bu kadar.
    3 ...