devleti işlevsizleştirmek üzerine kurulu düşüncedir.
bugün devlete sallayanlar arkasını hiç düşünmemektedir. devletin varlık amacı vatandaşları yaşamları üzerinde söz sahibi yapmaktır. oysa liberalizmde devlet küçülür. sermayenin elinde oyuncak olur. bu da gerek lobiler gerekse para basıp siyasetçi satın alarak yapılır.
bir ülkenin en büyük üç-beş holdinginin patronları isterlerse o ülkeyi batırırlar. bunun en güzel örneği 2001 ekonomik krizidir. ortada gerçek anlamda hiçbir neden yokken küresel sermaye ve onun türkiye'deki işbirlikçisi tüsiad düğmeye basmış ve ekonomimiz bir anda yerle bir olmuştur. bu sayede sıradan vatandaşın cebinden yüz milyarlarca dolar çıkmış, krizi çıkartanların ceplerine girmiştir. bunun adı hırsızlıktır.
devletsizliğe övgü kadar da aşağılık bir şey yoktur. düşünsenize; bir ülke var. burada devlet yok. yalnızca şirketler var. şirketlerin sahiplerini durdurabilecek bir şey kalır mı? vatandaş yerine işçi olursa ne olur? "işten attım!" diyen patrona kim karşı çıkabilir? sivil hak yok. insanî koşullar yok. canın isterse. istemezse açlıktan ölebilirsin. tıpkı günümüzde türkiye'de olduğu gibi.
bazıları "özgürlük" diye anlatırlar bunu. "kişinin mutluluğu toplumun mutluluğudur." derler. oysa işin aslı bunun tam tersidir. liberalizmin uç noktası şirketokrasidir. paranız kadar konuşursunuz. paranız varsa her şeyi yapabilirsiniz. insan öldürüp elinizi kolunuzu sallaya sallaya gezebilirsiniz. yoksa ölmekte özgürsünüz.
devlet, kişilerin değil toplumun mutluluğu, huzuru ve güvenliği için vardır. kişiler kendi mutluluklarını sağlamaya çalışmakta özgürdürler. bundaki sınırları, toplumun geneline göre düzenlemek, halkın iradesi ile devlet eliyle olur. oysa liberalizmde halkın iradesi önemsizdir. eğitim, basın-yayın gibi sektörleri ellerinde bulunduranlar halkın iradesini istediği gibi çekiştirebilir. eğitimsiz tipler yaratır. bu tipleri günde 10 saât tv izler duruma getirir. tv'de propagandasını yapar. eğitimsiz kişiler de kuzu kuzu uyarlar.
liberalizm, güçlünün özgür, zayıfın köle olduğu düzendir.