27 ülkeyi içinde barındıran dünyanın en büyük siyasi ve ekonomik topluluğu olan avrupa birliği ve bu birliğin ortak para birimi euro.
daha öncede bahsetmiştim, avrupa birliği olarak aldıkları en kötü karar ortak bir para birimini benimsemiş olmalarıdır.
bu linkte ki haber ile görüşümün doğruluğu hakkında bana tekrar olumlu fikirler verdi. koca bir coğrafya da, her biri arasında kültürel, ekonomik, sosyal ve coğrafi olarak bir çok fark olan ülkelerin aynı para birimini kullanıp, o para biriminin istikrarını sağlamanın çok zor olacağını düşünmüştüm. sanırım planları büyük ülkelerin güçlü ekonomilerinin yaratacağı sinerjinin orta ölçekli, zayıf ekonomilere sahip olumlu yönde yansıyacağıydı, ama planlar şu ana kadar tutmamış gibi gözüküyor, zaten tutmasını beklemiyorum, euro asla sağlam, çok güvenilir bir para birimi olamayacak.
işin özünde 27 üyenin 17 si bu para birimini kullanıyor ve en güçlüleri almanya, fransa, hollanda ve italya, bu dört devin güçleri kalan 13 ülkenin ekonomik güçsüzlüğünü kaldıramaz, burada kilit ülke ingiltere (UK) aslında, 2,8 trilyon dolarlık bir ekonominin katkısı büyük olurdu ama ingilizler bu riski görüp euro bölgesinde olmayı kabul etmediler sanırım. ilk başta tüm beklentiler ortak para biriminin ab üyesi ülkeleri ve dolayısıyla ab yi daha sıkı bir şekilde birbirine bağlayacağı idi, bu bağlılık hem ekonomik hem siyasi hem toplumsal hem de kültürel bağlılık olacaktı fakat neredeyse tüm tahmin ve beklentiler bir bir çöktü, ne siyasi ne de kültürel olarak avrupa birleşemedi hatta aralarında ki bağ daha da gevşedi, elde kalan tek umut ekonomi, ve bu ortak parayı kullanma inadı devam ederse ab yi zor günler bekliyor.
m&m 2011 yılında yazmıştı dersiniz. *