atatürk solun neresindedir

entry31 galeri
    13.
  1. atatürk sosyalist ekonomi politakaları gütmeyen bir sosyalisttir. yanlış anlama omasın burada sosyalist dediğimiz şuan sol jargon tarafından tanımlanan sosyalist değil. gerçek anlamda toplumcu, halkçı olmaktır. halkının gelişmesini ve kalkınmasını istemiştir bütün amacıda budur. solmuş, sağmış atatürkün bunların hiç birini önemseyeceğini sanmıyorum, zaten atatürk bütün bunların üstünde hepimizin ortak mirasıdır.

    atatürk'ün ekonomi politakaları ile ilgili olarak; mustafa kemal paşa avrupada ateşe olarak bulunduğu sırada avrupadaki sistemi gözlemlemiş neler yapıldığını görerek tavsiyelerini mektuplarla bab-ı ali'ye iletmiştir. avrupa sistemlerini incelerken zayıf ve güçlü yanlarını görmüş. daha sonra komunizm orataya çıktığında onuda incelemiş aynı şekilde değerlendirmiştir. fakat atatürk'ün türkiye için istediği model bu iki sistemde değildir. daha önce söylediğim gibi atatürk için önemli olan ekonomik sistemler değildi, gelişmeydi. çağdaş batılı bir türkiye hayali vardı atatürk'ün.

    kurtuluş savaşı dönemlerinde bmm'nin dış mali desteklere ihtiyacı vardı. emparyalist güçlerin düşmanı sovyet rusya bu role gönüllü olmuştu. rusyadan özellikle silah ve cephane alanında yardım alınıyordu. fakat rusyanın bir kötülüğü vardı, kendi sistemini yayma, ihrac etme eğilimindeydi. "anadoluda yeşil ordu cemiyeti gibi hem görünür hem gizli kolları olan örgütler, gizli olarak kuruluna türkiye komunist partisi ve halkın işitrakiyun fırkası gibi örgütlenmeler vardı.bu furyaya daha sonra çerkes ethem de katılmış, o ve adamları türkiye komunist partisi ile bütünleşmişlerdi.sanki sovyetlerin bir uzantısı gibi haraket ediyorlardı.**." daha sonra belli kişiler islamla bütünleşmiş bir komunizmin propagandasını yapmaya başladır, bu bmm'nin oluşturuduğu mevcut sistem için bir tehlikeydi. çerkez ethemin günümüzde herkesçe bilinen isyanı ve bastırılmasının ardından yeşil orducularda istiklal mahkemelerince idam edildiler.

    ayrıca söz konusu dönemde vahşi kapitilizm olduğunu hatırlatmak isterim. sanayi devrimi sonrası başlayan bu anlayış 1929'daki büyük buhrana kadar sürmüştü.

    cumhuriyet kurulduktan sonra devletin ekonomisi mustafa kemalin istediği kadar gelişmiyordu. 1929da büyük buhranda ortaya çıkınca mustafa kemal bu işin sadece sermaye ile olamayacağına karar verdi. 1929da birinci 1934te ikinci sanayileşme planı yapıldı. şuan özelleştirilmiş olan devlet kuruluşlarının %90'ı bu 10 yıllık süreçte yapıldı. devlet kilit öneme sahip kuruluşlar kurdu, ekonmiye gelişecek ortam sağlarken hem istihdam yarattı, hemde şeker gibi önemli gıdaları üretti.

    yani bütün bunlarla birlikte demem o ki: atatürk marksist leninist sosyalist değildi alakası bile yoktu. o kendi sosyalist sistemini kurmuştu. evrensel bir sistem yerine türk halkını içine alan dinini, milletini kabul eden, ona uygun bir sistem kurmuştu. amacı kendini gerçekleştirmek olmayan, çağdaş medeniyetler seviyesini çıkmayı hedef edinen ve kendisi de bu yönde bir araç olan sistemi kurmuştu.
    0 ...