hiç de ütopik olmayan bir olaydır. daha bir gün önce yapmış olduğum şarabın degüstasyonu sonucunda evde yapılan şarabın piyasada bulunan 10-20 ytl. arası şaraplardan çok daha iyi olduğu kanısına vardım. peki bu şarap nasıl yapılır? anlatayım;
evvela çok da ucuz olmayan hatta mümkünse razaki, öküzgözü, misket veya çalkarası gibi şarabın tadını dahada güzelleştirecek üzüm çeşitlerinden * üç-beş kilo * alınmalıdır.
akabinde alınan bu üzümler bez tülbente benzeri sık dokulu ve suyunun çıkmasını sağlayacak bir torba benzeri bişeyde ezilir. lakin bu torbanın içine üzümün salkımları da koyulacak olursa şarap daha iyi fermante olacaktır.
daha sonra elde edilen üzüm suyu hava almıyacak bir kaba boşaltılır. fakat her kap bu iş için uygun değildir. kabın sürekli havasının boşaltılması bununla beraber hiç hava almaması gerekir. *
bu zor görünen kap olayı içinde size bir tüyo verebilirim şöyleki;
beş litrelik bir şaşal su şişesini düşünelim. bu şişenin içine üzüm suyunu koyup ağzı sıkıca kapatılır. ve şişenin kapağı delinir.kapağa bir boru yerleştirilir bu boru içi su dolu bir kaba koyulur böylelikle şarabımızın hava vermesini ve hava almamasını sağlamış oluruz.
şarabımız iki ay bekledikten sonra içilebilir hale gelir. yarasın...