Karabekir, Atatürk;ün ölümüne kadar göz hapsinde tutulur. Yürüyüşe çıksa peşinde sivil polisler vardır. Evi basılır, kitapları evrakları alınır. Geçim zorluğu çeker. Hastalanan kızının doktor parasını karşılamak için, eşinin annesinden kalma mücevherini sattırdığı günleri olur. Artık devamlı yazmakta, yazmaktadır. Elimizdeki eserlerini biraz da o yıllara borçluyuz. Atatürk hayatını kaybeder etmez, tekrar itibarı iade edilir. 1939;da istanbul Milletvekili, 1946;da TBMM başkanı seçilir. Ölümüne kadar bu görevde kalır.
iftiracı diktatör ölmüş, Karabekir;in itibarı iade edilmiştir. Atatürk;ün tepeden inmeci, eğitime, iknaya, örnek olmaya, önem vermeyen ;modernleştirme; yöntemlerine karşıydı. ;Bu şekilde yapılan devrimlerin geri tepmesi kaçınılmazdır, korkarım ki elli sene sonra sokaklarda kara çarşaflılar görürsünüz; dediğini, hayatta olan kızı aktarmaktadır. Zaman Karabekir;I haklı çıkarmıştır.
Karabekir;in göz hapsinde geçirdiği yıllarda, Atatürk;ün demirbaş genel kurmay başkanı Mareşal Çakmak;tır. Son bir yılı hariç sürekli başbakanı da ismet inönü;dür. Bu iki tarihi kişilikten, Kazım Karabekir tarafından ;istiklal Harbimiz; kitabının bir çok yerinde bahsedilmektedir. Ben bunlardan ikisini alarak bitireyim, tarih kimleri yükseltiyor, kimleri gölgede bırakıyor, düşünmeye değer.