Archaeopteryx günümüz kuşları gibi uçamıyordu tavukların yaptığına benzer zıplama tarzında kısa süreli havalanışları vardı. bunun biçok nedeni vardır: gerek kas yapısı gerekte kemik yapısı (kuyruğuda vardır ve kemik yapısı kuyruğunda da devam eder) v.b.
kuşlardaki gaga yerine çene yapısı ve dişleri bulunmaktaydı. kanatlarının ucundaki pençeler evrimsel süreçte kullandığı ellerinin zamanla kanat formuna ulaştığını gösterir. bilim sahtekarlarının günümüzde hala yaşıyor dedikleri türün Archaeopteryx ile tek benzerliği kanatlarının ucundaki pençeleridir. ve bahsettikleri kuş Hoatzin (Opisthocomus hoazin) adlı kuştur. günümüzde hala yaşayan 2 ara geçiş formu canlılarından biridir. ama tek farkla hoatzin Archaeopteryx un en yakın akrabalarından biriydi ve zamanla kuyruğunu kaybetmiş çene yapısı değişmiş ve dişleri körelmiştir uçabilme yeteneğini geliştirmiş ve günümüz kuşları kadar iyi uçabilecek hale gelmiştir. suya düşen yavrularının dallara tutunup çıkmalarını sağlayan pençeleri ortama uymalarını sağlamış ve türün kullandığı gereksinim duyduğu bu organ türün devamını sağlamıştır. yani Archaeopteryx ve hoatzin ayrı türlerdir ve Archaeopteryx hoatzinin de atasıdır. hoatzinn de günümüz kuşlarına geçişte bir halkadır. evrimsel değişimi açıkça göstermekte olan bu iki türe ve aralarındaki kuş türüne doğru gidişata dikkat edelim lütfen.
ara geçiş formları illa tükenmek zorunda değillerdir. ortama uyum özelliklerine sahiplerse nesillerini sürdürmeye devam ederler ve ondan sonra gelen yeni nesillerle evrimsel süreç devam eder ve yeni bir tür oluşabilir zamanla. günümüzde hala yaşayan bir ara geçiş formu daha vardır.
sürüngenlerden gelip kuş tüyü yerine kürk kazanan bir tür olan platypus (gagalı memeli). yarı memeli yarı sürüngen olan bu tür (en ilkel memelidir zatı muhterem) evrimin canlı kanıtlarından biridir. üremek için tüm diğer memelilerden farklı bir yönteme sahip olup yumurtlar (sürüngenlerin yaptığı gibi ).