yirminci yüzyılın başlarında o güne kadar orataya atılan teorilerin (yer çekimi kuramı, yada cisimlerin hızlarının sahip oldukları enerjiye gore değiştigini enerji arttıkca hızlarının arttıgını gosteren yasalar) açıklayamadığı olagan dısı durumları acıklamaya calısan fizikçilerin ortaya attığı kuramlarla bilinen evrenin insanın gözünde tamamen değiştiren fiziktir.
daha iyi anlamak icin fizik okumus olmayı istediğim, fizigin en kral bilim kurgu hikayelere cin ali serisi muamelesi yaptıgı dalıdır.
kurucusundan ziyade kurucularından bahsedilebilir. ancak tarihte geriye dogru gidildiginde, elektrik, elektromanyetik alan yasaları vb. saymazsak, max planck tarafından ortaya atılan siyah cisim ışıması deneyi ve arkadasından gelen kuantum teorisi ile ortaya atıldıgını soyleyebilirim. bu alanın en onemli isimleri max planck, schrödinger (bkz: schrödinger in kedisi), heisenberg (bkz: belirsizlik ilkesi), bohr (bkz: kopenhag yorumu) dur.
bundan birkaç sene sonra einstein izafiyet teorisi ile bu alanda arz-ı endam etmiştir. daha millet kuantum fizigini anlamaya calısırken sok içindeki fizik dunyasına atom bombası gibi düşmüştür. ışık hızına yakın hızlarda uzay-zaman, kütle-enerji arasındaki iliskiyi kurmayı basarmıs, ölcülenlerin olculere baglı oldugu kadar gözlemciye göre nasıl degıstıgı sorularına cevap aramıstır. artık ne fizik nede dunya eskisi gibi değildir.
(bkz: özel izafiyet teorisi) gözlemcinin ivmesiz hareketsiz oldugu teori
(bkz: genel izafiyet teorisi) gozlemcinin ivmeli hareketli oldugu teori
onlardan bugüne kadar fizikçilerin işi gücü bu iki teoriyi birleştirebilmek olmuştur. bunu yapıyım derken einstein'ekledigi 4. boyutun yeterli olmadıgını gorup 10. 11. vb boyutları eklemişlerdir. gunumuzde stephen hawking, edward witten bu alanda cokca konusulan isimler olmustur. amaç herseyi acıklayan bir teori geliştirebilmektir.