cevşen

entry21 galeri
    9.
  1. şii kökenli bir efsanedir.

    Bu olayla ilgili Şii kaynaklarında Musa el-Kazım'dan itibaren imamlar yoluyla Peygamber'e ait olduğu savunulan bir hadis şöyledir :
    --spoiler--
    "ALLAH c.c. Cevşen-i Kebiri dünyayı yaratmadan 50 bin yıl önce arşa yazmıştır. Bu duayı okuyan veya yazılı olarak üzerinde bulunduran kimse, dünyada her türlü beladan, afet, hastalık, yangın ve soygundan korunduğu gibi ALLAH ile kendisi arasında perde kalmaz ve bütün istekleri yerine getirilir. Cevşen-i Kebir ile ALLAH'a münacatta bulunan kimseye, Bedir şehidleri derecesinde 900 bin şehid sevabı verilir. Bu duayı kefeninin üzerine yazan mümin ise azap görmez. Onu okuyan kimse, dört semavi kitabı okumuş gibi olur, her harfi için kendine Cennette iki ev ile iki zevce verilir, ayrıca insan ve cinlerden olan bütün müminlerinki kadar sevap kazanır, asla Cehenneme girmez."
    --spoiler--

    Cebrail, Peygamber'den duayı kafirlere öğretmemesini, sadece mümin ve takva sahibi kişilere talim etmesini istemişti. Kefenlere yazılmış Cevşen-i Kebir özellikle Şii dünyasında oldukça rağbet görüyor. Cevşen-i Kebir Türkiye'deki bazı Sünnî Müslümanlar arasında da ilgiyle karşılanıyor. Duayı, Şeyh Ahmed Ziyaeddin Gümüşhanevi, tarikatla ilgili Mecmuat-ül Ahzab adlı eserinde nakletmiştir. bu eseri Türkiye'de Nurcular Türkçe'ye çevirip, tercüme ettirdiler. Çeviri önemlidir; çünkü Sünnî islam, şii gelenek tarafından sonradan sokulduğu gerçeğinden yola çıkar, islamî inançlara aykırı bulup reddederler Cevşen duasını. Bu nedenle, 7. Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumu'nun 3 Ekim 2004'teki açılışının Cevşen duasıyla yapılması enteresandır. Üstelik duayı, sempozyumda Vatikan'ın istanbul temsilcisi George Marovich okumuştur.

    Diyanet Ansiklopedisi tarafından da uydurulma olduğu (Cevşen maddesi s.462-464) açıklanan cevşen inancı, nurcuların çok sevdiği Mecmuat-ül Ahzab kitabında şöyle anlatılır:

    --spoiler--
    Cebrail gelerek Hz. Muhammed'e (s.a.v.): "Üzerindeki zırhı çıkar ve bu duâyı oku. Bu duâyı üzerinde taşır ve okursan zırhtan daha büyük tesiri vardır." demiş(!) Peygamber Efendimiz duânın tesirinin sadece kendine mi mahsus, yoksa ümmete de şamil mi olduğunu sorunca, Cebrail (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Ya Rasulullah, bu duâ Cenab-ı ALLAH'ın sana ve ümmetine bir hediyesidir. Bunun sevabını ALLAH'tan başka kimse takdir edemez."

    (Gümüşhaneli Ahmed Ziyâeddin , Mecmuatü'l Ahzab, istanbul 1298 R, s. 231-261.)
    --spoiler--

    said nursi'nin cevşen konusunu islam dinine sokmak istediği bilinen bir gerçektir, örnekleri:

    cevşenin onu takan insanlara kazandırmış olduğu sihirli gücünü belirtmek amacıyla şöyle yazar said nursi,

    "Münâfık düşmanlarımın maddî ve manevî zehirlerine karşı gerçi Cevşen ve Evrâd-ı Kudsiye-i Şâh-ı Nakşibend beni ölüm tehlikesinden, belki yirmi defa kudsiyetleriyle kurtardılar..."
    [Risale-i Nur Külliyatı, II,1738 (Emirdağ Lâhikası 1)

    ahmed ziyaeddin'in eserinde yazdığı gibi said nursi'de aslı olmayan uhud savaşı meselesinden bahseder lahikasında:

    -Binbir Esma-i ilâhiyyeye sarîhan ve işareten bakan ve bir cihetle Kur'an'dan çıkan bir hârika münâcât olan ve mârifetullahda terakki eden bütün âriflerin münâcâtlarının fevkınde bulunan ve bir gazvede "Zırhını çıkar onun yerine bu Cevşeni oku" diye Cebrail vahy getiren Cevşen-ül-Kebîr münâcâtı içindeki hakikatlar ve tam tamına Rabbine karşı tavsifler (Şuâlar, 484, Onbeşinci Şua/Elhüccetü'z-Zehra/Üçüncü Medrese-i Yûsufiye'nin Tek Bir Dersinin Üçüncü Kısmı/Beşinci, Altıncı, Yedinci, Sekizinci Küllî Şehadetler)

    insanın aklına şu soruda gelmiyor değil hani, Madem bu dua Peygamber'i koruyacaktı da, Uhud harbinde niye yaralandı? oysa hadislerden biliyoruz ki savaşta zırhı çıkarmak şöyle dursun peygamber uhud savaşı olduğu günü iki zırhı üst üste giymiştir. (kaynak: ibn mace cihad, 18/ 2806)

    Yine aynı savaşta peygamber'in başında miğferi de vardı ve aldığı darbe ile miğferi kırılmış; ve yaralanmıştır.

    (kaynak buhari, megazi 26/113 ; müslim cihad ,37/101)
    2 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük