varolduğu süreç boyunca gaddarlıklarıyla nam salmış uygarlık. zenginliğin en büyük kaynağı savaşın getirdiği ganimetlerdi. öyle ki kralın sarayında fildişi, bazalt, mermer ve sandal ağacı süslemeleri yer alırdı. uyguladıkları tek savaş politikası yok etme üzerine dayalı olan bu devletin esir düşen erkeklerin onurlarını kırmak için toplu tecavüz uyguladıkları, uzuvlarını kestikleri ya da derilerini yüzdükleri biliniyor.
çöküşü de yine uyguladıkları savaş politikasının bir sonucuydu aslında. yenilgiye uğrayan diğer devletleri ağır vergilere bağlayan onların kralını onursuzca öldürenlere karşı halk kin ve öfke doluydu. özgürlük fitilini ilk ateşleyen med'ler oldu. dejones bir yandan vergisini öderken diğer yandan halkını örgütlemeye başladı. kendisinden sonra bunu general keyaksar devam etti.
asurların askeri okulundan mezun olan bu mert komutan asurluların asker ve savaş yapısını bildiğinden halkı da bu yönde eğitmiş ve isyan ederek asurluları her savaşta birer birer yenmeye başlamıştı. savaşın diğer tarafındaki bu barbar uygarlık ise med'ler karşısında iskitler'den yardım ister. olumlu cevap alan asurlular keyaksar'a karşı yeni bir ordu kurar bunun üzerine med'ler çekilir. fakat kısa bir süre sonra asur kralı assurbanipal ölür ve iç isyan başlar. bu durumu lehine gören general keyaksar diğer uygarlıkların -babil yani yeni sümer- desteğini alarak asur'a karşı yeni bir orduyla yola çıkar ve ninova'yı kuşatır. yeni kral alevler içinde sarayına sığınsa da artık çok geçtir. ninova mö.612 yılında yıkılır tahrip edilen kalıntılar hiç kimse tarafından onarılmaz. asur halkı ise özkültüre sahip olmadıkları için yeni bir lider çıkaramaz ve asimile olarak diğer uygarlıklarla kaynaşır.