güneş dil teorisi, atatürk ün uydurduğu bir teori değildir.
atatürk ün avusturyalı bir filologun eserini okuduktan sonra, askeri okul yıllarında ilgilenmeye başladığı bir teoridir.
bilinenin aksine, vikipedinin doğru bir kaynak olmadığı bir kez daha ortaya çıkıyor, türkçe kelimeler güneş dil teorisine göre tabiri caizse uydurulmamış, atatürk bu teoriyi ön plana çıkararak, orhun abidelerin den, kutadgu bilig e, göktürk dilinden, uygurcaya kadar geniş bir yelpazede edindiği kaynaklar ve yaptığı araştırmalarla, türkçe olmayan kelimeleri temizleyip, batıdan alınan kelimeleri, öz türkçe kaynaklardan yararlanılarak türkçeye dönüştürmeye, kullanılırlığı da atlanmayacak şekilde, dayanır.
atatürk döneminde oldukça başarılı çalışmalar yapılmıştır.
bugün kullandığımız, toplama, çıkarma, bölme, çarpma gibi yüzlerce matematik terimi bizzat atatürk tarafından, güneş dil teorisinin ilk hecesi sayılan aga ya da agu sesinden, öz türkçeye uygun olarak türetilmiş kelimelerdir.
güneş dil teorisinde, güneşe bakan ilk insan a sesini çıkarmaz.
agu, aga şeklinde kök, temel sayılan bir ses çıkarır ve bu ses temelinde diğer kavramları sesli olarak ifade eder. yani tüm kelimeler kökünde bu sesten türemek zorundadır.
atatürk ün yeni ortaya çıkan notlarından da anlaşılacağı üzere, aslında mantıklı süzgeçlerden, ehil ellerce geçirildiğinde oldukça işe yarayan bir yöntemdir.
atatürk ün ölümünden sonra türk dil kurumunun başına geçen, ehil olmayan kişilerce, teori hoyratça yıpratılmış, ittirgeçli göttürgeç gibi saçma sapan ve kullanışsız kelimeler zırvalayarak, adeta maksatlı bir şekilde teori, yerle yeksan edilmiştir.
atatürk ün tüm eserlerinde göreceğimiz, emanete hıyanet süreci, bu konuda da maalesef tıkır tıkır işlemiştir.
güneş dil teorisi 1935 de h.f. kvergic in bir kitabından yola çıkılarak benimsenen resmi tarih tezine uygun olarak türk dilinin taş ve maden devrinde, kültür kelimelerini göç yolu ile yeryüzündeki dillere yayan eski ve büyük bir kültür dili olduğunu ifade eden teoridir.
güneş dil teorisi, türk dil devriminin sadece bir ayağıdır.
güneş dil teorisini, kelime türetme çalışmaları ya da türk tarihinin orta asyadaki ya da dünyanın diğer coğrafyalarındaki ayak izlerini takip çalışmaları ile eşdeğerde görmek çok büyük bir yanılgıdır.
aslında güneş dil teorisi ve türk dili araştırmaları birbirini destekleyen, aynı amaca hizmet eden çalışmalardır ama aynı şey değiller.
güneş dil teorisi ile ilgili türk dil kurumunun kaynak kitaplarından biri türk dil kurumu genel sekreteri ibrahim necmi dilmen in kitabıdır.
bu kitap güneş dil teorisi üzerine yapılmış bir tez çalışmasıdır.
kvergic avrupada kabul görmeyen kitabında ilk insanın güneşe bakarak ''a'' sesini çıkarması ile dilin ilk ve ana kaynağının ortaya çıktığını savunur.
ibrahim necmi dilmen ise a sesini kabul etmeyerek bu sesin agu ya da aga olacağını öne sürmüştür.
güneş dil teorisinin en büyük kanıtı ise, etimoloji sözlüklerinde ''kaynağı karanlık ya da bilinmiyor'' şeklinde açıklanan fransızca, almanca ve ingilizce kelimenin türkçe ile kolaylıkla açıklanabilmesidir.
örnek:
botanik, bitki ile türkçe olarak açıklık kazanıyor.
sosyal, soy ile türkçe olarak açıklanabiliyor.
termal, ter ile türkçe olarak açıklanabiliyor.
elektirik, ıltırık, yıltırık, yaltırık ile türkçe olarak açıklanabiliyor.
işte bu beisle güneş dil teorisi bu örnek kelimeler gibi birçok yabancı kelimenin kökeninin türkçe olduğunu, dolayısıyla bu kelimelerin türkçenin yazım kurallarına uymamakla birlikte zaten türkçe kelimeler olduğu yönlü bir teoridir.
öz türkçecilik kapsamında yapılan türk dil kurumu çalışmaları ise bu kelimelerin işaret ettiği ana kaynağa, yani türkçenin tarihsel temelleri ve kanıtları olan kaynaklarına dair çalışmalardır.
güneş dil teorisi kanıtlanamamış bir teori olmasına rağmen, incelendiğinde aksininde kanıtlanamadığı ve kanıtlanamayacağı rahatlıkla görülecektir.
bir teorinin kesin doğru olduğunun kanıtlanamamış olması, o şeyin kesin yanlış olduğuna kanıt olamaz.
güneş dil teorisi bu yönüyle aslında günümüzde ve günümüzden önce ortaya atılmış ve kesin doğru gözü ile bakılmış teori ve bilimsel argümanlara benzer.
einstein ın izafiyet teorisinin yüzde yüz doğru olduğunu söyleyemeyeceğiniz gibi(günümüzde söyleniyor) güneş dil teorisinin de yüzde yüz yanlış olduğunu söyleyemezsiniz.