her zamanki gibi mucize sanılan oysa bilimsel olarak açıklaması olan ve ezanla hiç bir ilgisi olmayan çiçektir. mucize avcılığı ortaçağın karanlıklarından kalan kokuşmuş bir mirastır. artık günümüzde nedenlerin üzerine gitmeyen milletler sömürülmeye dalga geçilmeye ezilmeye mahkumdur. biz de bu çiçek neden ezan okunduğunda açıyorun üzerine gidelim beraber.
öncelikle bilimsel adı Oenothers Biennis'tir. kuzey ve güney amerika'ya özgü bir çiçektir. Gecesefası, Eşekotu diğer isimleridir. peki neden akşam ezanında bu çiçekler açar, çünkü akşam ezanı tam olarak güneşin battığı anda okunur. yani aslında bitkinin açmasını sağlayan ezan değil, güneş ışığının baskılayıcı etkisinin ortadan kalkmasıdır. ezan çiçeği ışığa duyarlı pigmentlere sahip tohumlar içerir. bu özel pigmentlere Fitokrom (phytochrome pigment) ve Cryptochrome denir. güneş ışıklarının belli dalga boylarını algılayan bu pigmentler bitkinin hücre zarlarındaki geçirgenliği etkileyerek gibberellin denilen (çiçek açmayı sağlar) bitkisel hormonun üretilmesini etkiler. güneş ışınları eşik düzeyin altına indiğinde ise gibberrellin salgısı bölgesel olarak artar ve çiçek açılma olayı gerçekleşmiş olur. bilimadamları bu bitkiyle yaptıkları deneylerde giberrellin enjekte ederek güneş ışınlarını beklemeden çiçeğini açtığını gözlemlemişlerdir.
Birçok bitkinin her yıl aynı zamanda çiçek açmasına sebep olan mekanizma yine budur. bu sistem photoperiodism diye de adlandırılır. Bitkiler fitokromları (ışığa hassas pigment) sayesinde günün karanlık kısmını hesaplayıp, mevsimin uzunluğunu hissedebilirler. bitkiler karanlık arasındaki farkı algılayınca, çiçeğin açmasını sağlayacak hormonları yapraklardan çiçek tomurcuğuna gönderilir. böylece çiçek açmış olur.
1998 yılının başlarında Cryptochrome 2'nin de gün uzunluğunu ölçmede rol oynadığı ve bitkinin yaprak ve dal büyümesini durdurarak, çiçek açmaya başlaması için bilgi verdiği bulundu. ama günümüz türkiye'sinde hala çiçeğin müslümanlığına methiyeler dizilmekte, videoları ibret amaçlı paylaşılmaktadır.