eskide kalmış bir bayram sabahı

entry3 galeri
    1.
  1. hani büyükler hep nerde eski bayramlar nerde eski dostluklar nerde eski.. derler ya. işte o eski bayramlardayız. çocuk diliyle şeker bayramı. arefe günü büyük bir heyecanla bayramlıklar alınmış hatta o gece bayramlıklarla yatılmıştır. sabahın olması dört gözle beklenirken annenin sesi duyulur.

    anne: callofcu kalk bak baban bayram namazına gidiyor.
    callofcu: dur gitmesin ben de gitcem.
    anne: gitmek istiyorsan çabuk kalk.
    callofcu: tamam hemen kalkıyorum.

    çapaklı gözlerler yataktan kalkılır ve el yüz yıkanır. baba bayram sigarasını yakmıştır. yine babaya sitem edilir, içme şu illeti diye. baba alışkanlık işte ne yapalım der her zamanki gibi. sıcak çaylar hüpletilerek içilir ve abdest almak adına banyoya gidilir.

    sonrasında efenim baba çoktan aşağıya arabanın yanına inmiştir. soğuk, karlı bir şubat sabahı olduğundan araba çalışmamıştır. alt komşu faik amcaların evden çıktığı görülür. arabanın çalışmadığını anlayan faik amca gelin beraber gidelim önerisi hiç düşünülmeden kabul edilir.

    camide büyük bir kalabalık vardır. camiye girilir. bayramlık alınan ayakkabılar unutulmayacak bir yere konulur. sağ ayakla girilir camiye. hemen hemen dolmuştur camii. ve bundan sonra gelenler karın üstüne serilen hasırlarda namaz kılacaktır. imam önce bayram namazının nasıl kılınacağını anlatır. akılda tutmaya çalışılır ama nafile.

    namaz başlar ve yine bayram namazında şaşırılmıştır. bozuntuya vermeden baba takip edilir. aksilik bu ya baba da şaşırır namazı. artık ön saftaki yaşlı dede örnek alınır. imam bayram hutbesini verdikten sonra cemaatle bir güzel bayramlaşılır. nerde eski bayramlaşmalar. hatırlarım caminin bir ucundan bir ucuna sıra olunur ilk önce küçüklerden başlanılarak eller öpülür bayramlaşmalar gerçekleşirdi. belki hiç tanımasanda bayramlaştığın adamı içindeki sevgiyi samimiyeti gönlünde hissederdin.

    camiden çıkılır hemen babanın eli öpülür. bayramın mübarek olsun baba denir. baba cömerttir. bayram harçlığı verir bir çırpıda. tekrar faik amcaların arabasına binilir bu arada faik amcanın da eli öpülür bayram harçlığı alınır. eve gelinir. annenin eli öpülür. anne de harçlık verir. arkadaşlar çağırır dışardan. soğuk güne kara kışa aldırmayan şeker toplama umudu ile yanıp tutuşan mahallenin çocukları. kapı kapı şeker toplamaya gidilir. şimdi nerde eski şeker toplamalar. bazen tek tük gelen oluyor. öyle mutlu oluyorum ki. bütün şekerleri vermek istiyorum ama gelenler o kadar gururlu ki. bir tane yeter deyip teşekkür ediyorlar sonra ayrılıyorlar.

    şeker toplama biter, biter dediysek şekerler o kadar çoktur ki şekerler bitene kadar ara verilir şeker toplamaya. bütün gün ağızdan şeker düşmez. o apartman senin bu apartman benim diyerek gruplara ayrılarak şeker toplanır. akşama kadar mahallenin çocuklarıyla şeker toplanır, oyunlar oynanır, bütün komşulara gidilir bayramlaşılırdı.

    işte öyle bir bayramdı, geçmişte kalan eski bayramlar, eski bayramlaşmalar, eski dostluklar, eski çok eskilerde kalan şeker toplamalar...

    ___________________________________________________________________________________________________
    tanım: eskide kalan, şimdilerde pek görülmeyen devamlı olarak yad edilen eski bayramlardan bir bayram sabahıdır.
    ___________________________________________________________________________________________________
    0 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük