peleus un olan ve başka kimsenin kullanamadığı uzun ve enli kargısını kullanan yiğit. akhilleus savaşlara katılan yiğitler için bir idoldür ki bunun en büyük örneği büyük iskender dir. tüm hayatı boyunca yaptığı fetihlerle aslında adının akhilleus gibi tüm dünya tarafındna bilinmesini istemiştir büyük iskender ve bunda da başarılı olmuştur.
savaştan önce annesi kendisine iki seçim sunar. birincisi evinde kalıp sevdikleri ve oğlu neoptolemos ile beraber uzun yıllar boyunca yaşamk diğeri ise truva ya gidip orda ölmek ama sonsuz bir üne kavuşmak. akhilleus içi savaşla yanan bir yiğit olduğu için durmaz yerinde savaşa gider.
ilk 9 yılı hakkında pek bilgi olmasa da sonraki zamanlarında bilinir ki truva savaşında agamemnon akhilleus ın ganimeti olan al yanaklı briseis i elinden aldığı için savaşmamaya karar verir. bu noktada savaşın rengi değişir. bütün yunanlı kahramanlar teker teker yaralanmaya başlar. ne akıllı odysseus ne hırslı diomedes ne de okçu teukros dayanır. agamemnon da gemilerde yaralı yatar. akhilleus u savaşa çağırır. ama o girmez. kendisini yıllar boyunca eğiten abisi ve babası gibi sevdiği patroklosa "git de truvalıları kov şu sınırdan yunanlılar biraz nefes alsın" der. öğütlemeyi de unutmaz; "truva surlarına geldiğin anda sakın hektor la karşılaşma. geri dön."
patroklos akhilleus un zırhını giyer ve savaşa girer. tüm truvalılar akhilleus un savaşa girdiğini zanneder ve kaçmaya başlar. hektor bile duramaz. çünkü o sırada tanrıça athena tüm truvalıların içine bir korku salıverir. patroklos önüne geleni devirir. en son hektor la karşılaşır. akhilleus un dediğini unutur. hektor a saldırır. tanrılar patroklosu yalnız bırakır. çünkü hektor un ölümü patroklosun değil akhilleus un elinden olacaktır. kaderde böle yazar.
patroklos un öldüğünü öğrenen akhilleus çılgına döner. saçlarını küllere batırır. kendini harab eder. çığlığına tüm deniz kızları ve annesi tethis gelir. neler olduğunu sorar. akhilleus un içi yanmaktadır. annesinden zırh ister çünkü hektor akhilleus un zırhını patroklos tan almıştır ve savaşta kendisi giymektedir.
tethis ida dağına çıkar, orda hephaistos u bulur. ondan zırh ister. hephaistos 2 günde öyle bir zırh yapar ki herhangi bir ölümlünün alt edebileceği bir zırh değildir bu. bu zırh daha sonra nice ölümlere sebep olucaktır. odysseus ile telamon oğlu aias ın savaşına ve aias ın ölümüne kadar gidecektir sonu.
akhilleus zırhı giyip savaşa gider daha sonra. önüne gelen hiçbir truvalıya acımaz. hektor u da athenanın yardımı ile haklar. savaş anında athena hektor un kardeşi deiphobos un kılıüğına girip hektor u kandırır. hektor da şerefimle öleyim deyip akhilleus a saldırır ve ölür.
daha sonra hektor un kardeşi aleksandros un attığı bir okla yaralanan akhilleus gemisinde 3 gün yattıktan sonra can verir.
akhilleus un ölümü ile oğlu neoptolemos yunanistandan gelir ve savaşa katılır.priamos u elleri ile öldürür. en sonunda da savaş bitince hektor un karısı andromakhe yi ganimet olarak alır.
hiçbir zaman unutulmayacak asil ve yiğit bir savaş tanrısıdır akhilleus.