0., 1. ve nihayet 2. kanun olmak üzere termodinamik toplam 3 kanunla incelenir.
temel olarak temodinamik kanunları insanın, madde ve enerji ile, yapabileceklerinden çok yapamayacaklarına dikkat çeker...
0. ve 1. kanunlar, maddenin ve genelde enerjinin (görelilik de dahil olmak üzere), insandan ve onun düşünebiliyor oluşundan bağımsız olarak, taşıdığı temel niteliklere ilişkin iken 2. kanun, sürece insanı * soktuğunuzda ne olacağına yanıt arar... ve bu yanıt çok ilginçtir: ısı ve benzeri türden enerji kayıplarına neden olmadan bir çevrim makinesi (yani motor vs.) yapmak mümkün değildir"... demektedir.
termodinamik 2. kanun, insanın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çabasında genelde maddeye özelde de doğaya yapacağı bilinçli müdahalenin erişebileceği üst limitlere dair sınır değer belirler... aynı zamanda "verim" kavramı gibi, yeni bir mühendislik alanını da doğuracak kadar pratik öneme sahip olan bu kanun, genel olarak, "ısı ya da çevrim makineleri de" denilen motor mekaniğine dair içerikler taşır... dahası imalat mühendisliğinin ne olduğuna ya da olabileceğine ilişkin bilimsel sınırları da tayin eder.