efenim "başörtüsü farzdır yalanı" diye bir başlık açmış yazarın biri. bize de bu gereksizin yalanını yalanlamak düşüyor.ilk olarak nur suresi 31. ayetten önce inen ahzab suresininin 59. ayetininin meali ve tefsirleriyle başlıyorum sıkı durun. gerçi bu ülkenin dini otoritesi olan diyanet, başörtüsü konusunda son günlerde başlayan "başörtüsü dini zorunluluk mu" tartışmalarına diyanet işleri başkanı olan ali bardakoğlu, net bir açıklamayla noktayı koydu.
diyanet işleri başkanı ali bardakoğlu, yetişkin müslüman kadınların başlarını örtmelerinin dinî zorunluluk olduğunu ve tartışılamayacağını vurguladı.
ben yinede merak edenler için
ahzab suresi 59. ayet-i kerimede
- ey peygamber, eşlerine, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına dış elbiselerinden (cilbablarından) üstlerine giymelerini söyle; onların (özgür ve iffetli) tanınması ve eziyet görmemeleri için en uygun olan budur. allah, çok bağışlayandır, çok esirgeyendir.
ahzab suresi 59. ayet-i kerimenin mevdudi'nin tefhimul kuran tefsirinde:
-cilbab büyük bir örtüdür. idna ise örtmek ve sarmak anlamlarına gelir; fakat bu kelime alâ eki ile kullanıldığında bir şeyi yukarıdan aşağıya bırakmak anlamına gelir. bazı çağdaş müfessirler batının etkisiyiyle bu kelimeyi, yüz örtme emrini görmemezlikten gelmek için "örtünmek" diye tercüme etmişlerdir.
eğer allah bu müfessirlerin iddia ettiklerini söylemek istemiş olsaydı, yüdnîne aleyhinne değil, yüdnîne iley-hinne derdi. arapça bilen herkes yüdnîne aley-hinne'nin sadece "sarınmak örtünmek" anlamına gelmediğini bilir. ayetin devamındaki min celabîbi-hinne sözleri de bu anlama meydan vermemektedir. burada min eki (harfi-cer) örtünün bir kısmı anlamına gelir ve "örtünme" ise örtünün sadece bir kısmı ile değil, tümü ile yapılır. o halde ayet açıka şu anlama gelir: kadınlar örtülerine iyice sarınsınlar ve örtülerinin bir kısımını da yüzlerinden aşağıya bıraksınlar.
nur suresi 31. ayet-i kerimede
mü'min kadınlara da söyle: "gözlerini (harama çevirmekten) kaçındırsınlar ve ırzlarını korusunlar; süslerini açığa vurmasınlar, ancak kendiğilinden görüneni hariç. baş örtülerini, yakalarının üstünü (kapatacak şekilde) koysunlar.
yani, gizli yerlerini başkalarının yanında açmaktan ve cinsel arzularını gayri meşru yollarla gidermekten sakınsınlar. bu konudaki hüküm kadınlar ve erkekler için aynıysa da, avret yerinin sınırları kadınlar ve erkekler için farklıdır. ayrıca, kadınların avret yeri erkekler karşısında ve kadınlar karşısında da değişiklik gösterir.
kadınların erkekler karşısındaki avret yerleri el ve yüz dışında kalan tüm vücudlarıdır, avret yerlerini açması koca dışında, kardeşleri ve babaları için dahi doğru değildir. vücud çizgilerini ve deriyi ortaya koyacak biçimde ince ve dar giyinmek de yasaktır.
hz. aişe'den gelen bir rivayete göre, bir defasında kızkardeşi esma ince bir elbise içinde hz. peygamber'e (s.a) gelir. hemen yüzünü çeviren hz. peygamber (s.a) şöyle buyurur: "ey esma, bir kadın ergenlik çağına geldiği zaman, yüz ve el dışında vücudunun herhangi bir parçasının açığa çıkmasına izin yoktur." (ebu davud).