üniversitelerde değerli çalışmaları, makaleleri olan, uluslararası çevrede değer gören çok sayıda değerli bilimadamımız vardır. ve bu bilimadamlarının çoğu genellikle dar gelirli ailelerin çocuklarıdır istatistiklere bakarsak. bu da cumhuriyet'in başarısıdır. herhangi bir soya, cemaate, aşirete gerek kalmadan her bireye okuma ve yükselme şansı vermesi.
burda kastedilen "dünya çapında bilimadamı" lafı, çok büyük buluşlara imza atan, yüzyıllar boyunca hatırlanacak bilim adamları ise, zaten o bilimadamları her yıl çıkmaz, her ülkede de çıkmaz. sayıları azdır. kaldı ki, maalesef osmanlı'nın duraklama ve gerileme dönemlerinde bilime çok değer verilmemiş olmasına rağmen, yukarılarda okuyabileceğiniz gibi türk'ler de tarihte böyle bilim adamları çıkarmıştır.
teknolojinin gelişmesi ise bilimadamlarından ziyade, büyük ve global teknoloji şirketlerinin rekabeti sonucu, mühendislerinin grup olarak ve azimli çalışması sayesinde olur. zamanında patent mühendiliği yapmış birisi olarak bunu çok rahat söyleyebilirim.
tabi esas korkulması gereken bundan sonrasıdır. ygs'deki kopya skandalları bize gösteriyor ki, bundan sonra kafası çalışandan ziyade bazı yandaşlar o üniversitelere girecektir.