osym denen kuruma zerre itibar etmiyorum ama eleştirmeden önce aşağıda anlatacağım mantığı anlamakta fayda var, hem optik okuyucuya dayalı sınavlara girerseniz aynı algoritmayı kullanabileceğinizi anlamış olursunuz. *
bugüne kadar hep sıraya göre küçükten büyüğe dizilerek sunulan seçenekler var idi. Bir örnek verelim:
Bu soruda doğru cevap 101 olsun. Yani D şıkkı. Sınavın osym tarafından ilk olarak seçenekler küçükten büyüğe doğru hazırlanarak cevap anahtarı yapıldığını farzedelim. Kopyayı engellemek için adaya özel seçeneklerin karıştırıldığı açıklandı ki yanlış bir yaklaşım değil. Fakat şöyle bir kısıtımız var ve tüm problem bundan kaynaklanıyor:
"Optik okuyucu için tek bir cevap anahtarı gerekeceği için doğru şıkların yerleri sabit tutulmak zorunda. Sadece diğer seçenekleri değiştirme şansına sahibiz."
Şimdi seçenekleri 3 aday için farklı şekilde karıştıralım:
Yani siz kopya çekilmesin diye seçenekleri her sınav kağıdında karıştıralım derseniz optik okuyucu ile kontrol edilen her sınavda bu algoritma işe yarayacaktır.
Bu kopya önleminin bu açıklığını farketmeyen osym yi tebrik etmek lazım. Farkeden olsaydı onu da tebrik etmek lazımdı.*
Bir tek kafamı karıştıran nokta, hiçbiri uymuyorsa E seçeneğinin cevap olması. Belki de bu algoritmanın yüzde yüz işe yaramaması da bundan kaynaklanıyor.
(Bu mantık yazıda geçen birkaç varsayıma dayalı yürütülmüştür.)