mesela bir moderatör gecenin verdiği mahmurluğu üzerinden atmak için * sözlükte -kendince- bir sorun bulur önce kafasına göre bir kural koyar sonra iki saniye önce kendinin koyduğu bu kural gereğince yazarları çaylak yapmaya başlar.
bunları gören bir eleman bu durumun abukluğunu fark edip yarı eleştiri yarı dalga geçme amacıyla bir başlık açar, altına entrysini girer.
direk başlığı veya entryi silse çok tepki çekeceğinin, meselenin daha da büyüyeceğinin farkında olan yönetici ilk önce yoğun bir incelemeden geçirdiği, 700-800 karakterlik bu entryde bir tane yanlış yazılmış harf bulur. (bilimum yazılmıştır doğrusu bilumum'dur)
ve hemen entryi kaldırıp edit talebi gönderir.
şimdi bu tabii ki tesadüftür. yazar 1500 entrylik sözlük yaşamında -daha önce birçok hata yapmasına rağmen- hiç harf hatası yüzüden edit isteği almamıştır ama bu bir tesadüftür. yazar suçu kendinde aramalıdır.
bu kısa süreli sekteden sonra entry düzeltilir, yeniden dolaşıma sokulur. ama moderatörlüğün verdiği imkanlar bununla sınırlı değildir, hemen yeni bir şeyler düşünmeye başlanır.
bu sefer çok daha cin bir fikir gelir yöneticinin aklına. sözlük taranır yöneticinin fikrine uygun gibi görülen ama daha önceden, başka bir başlığın altına, başka bir neden ile girilmiş birkaç entry bulunup bu eleştirel başlığa taşınır.
böylece başlığı açan kişi yukarıda bahsettiğimiz yazar olsa da bir anda entrysi alt sıralara itilmiş olur.
bu aranıp bulunan entrylerin sahibi olayla alakası olmadığını, kendisine sorulmadan yapıldığını, böyle bir şeyi istemediğini, entryi girerken belirtmek istediklerinin şu anda çarpıtılmış olduğunu bizimle paylaşır. ancak bunu ipleyen kimse çıkmaz.
yani iki kişinin birden hakkı yenilmiştir. (ki biri tamamen konu ile alakasızdır)
ama suç yazarlardadır.
daha önce de sözlüğü ülkeye, yönetimi ise bir çeşit devlete benzetmiştim. şimdi böyle uygulamalar yapan bir devletin sıfatı ne olur, ona siz karar verin.