--spoiler--
Fakat asıl büyük Kürtçü hareket tam da 1877 yılında gerçekleşir. Bu tarih 93 Harbi olarak bilinen 1877-78 Osmanlı-Rus Harbi'nin tarihidir. Hem Balkanlarda hem de Kafkaslarda Ruslarla savaşan Osmanlı'ya karşı bir cephe de Kürt aşiretleri açar. Bedirhanlar ve Şeyh Ubeydullah isyanları tam dört yıl sürer.
--spoiler--
--spoiler--
Rus General Korganof, Erzurum'a saldırıya geçmeden önce Zeylani ve Sepki aşireti reisleriyle buluşur ve yüklü miktarda ödeme yapar. Sonuç olumludur, Kürtler Rusya'ya karşı Osmanlı'yı desteklemezler.
--spoiler--
--spoiler--
Genelkurmay arşivlerinde Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı şehitlerinin listesi, askerlik şubesi kayıtlarına göre tutulmuştur. Dolayısıyla Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı rakamları gerçektir, kimse bunlara itiraz edemez.
--spoiler--
--spoiler--
Nitekim Hacı Musa Bey, 1923 yılı Mayıs ayında Erzurum'da kurulan Kürt Azadi Cemiyetinin de lideridir. Azadi Cemiyeti'nin üyelerinden biri de Şeyh Sait'tir. Azadi Cemiyeti ingilizlerle, Fransızlarla ve Sovyetler Birliği ile temas kurarak Bağımsız Kürdistan için destek aramıştır.
Daha sonra bu örgüt ingiliz desteği ile başlayan Nasturi Ayaklanmasına katılır. Nasturi Ayaklanmasının bastırılmasından sonra ise iran'a kaçarlar.
Daha sonra Mustafa Kemal bu hain Kürt aşiret reisi hakkında Nutuk'ta açıklama yapacaktır.
--spoiler--
--spoiler--
Ankara Hükümeti, Batıda Yunanların Bursa'yı ele geçirmesine rağmen Kürtlere karşı geri adım atmaz. Merkez Ordusu Komutanı Nurettin Paşa isyanı bastırmak için bir plan hazırlar. Topal Osman komutasındaki Giresun alayı da Nurettin Paşa'nın emrine verilir.
Türk Ordusu 11 Nisan 1921 günü Kürtlerin üzerine yürüyüş başlatır. 45 bin kişilik Kürt milisleri ile çapışmalar 3 ay sürer. 17 Haziran 1921 günü isyancılar teslim alınır.
Görüldüğü üzere, daha Sivas Kongresinin toplanma hazırlıklarından başlanarak Kürtler, Kurtuluş Savaşı için çalışmamış, tam tersine hep Kurtuluş Savaşı'na karşı savaşmışlardır. Koçgiri ayaklanması bunun en büyük kanıtıdır.
Genelkurmay Başkanlığı da bu isyanı şu şekilde değerlendirmektedir:
"Siyasi bakımdan büyük bir önem taşıyan bu harekât dolayısıyla, Kürt bağımsızlık davasının ilk basamağının Koçgiri olayları ile kurulmak istendiği, bu dış etkilerin en açık ve kesin delilidir."
--spoiler--
--spoiler--
Amasya'da Yunan temsilcisi ile görüşen Kürtler, Yunanlılara Türk ordusunda ele geçirilen Kürt esirlere iyi davranılmasını ve bu esirlerin Türk ordusuna karşı kullanılmasını önerir. Teklif kabul edilir ve esir Kürtler Yunan ordusunun hizmetine girerler.
--spoiler--
genel kurmay belgelerinden, nutuk'dan, ingiliz belgelerinden, yunan kraliyet ordusu kriptolarından 1.000 tane daha alıntı yapabiliriz ...
kaynak götüm diyen şuursuz alsın bunları da dosyalasın.