eşitlik demez sosyalizm. herkesten yeteneğine göre herkese emeğine göre der. bakın marx bununla alakalı ne diyor gotha programının eleştirisinde.
"Burada (işçi partisi programının incelenmesinde) uğraştığımız şey, kendine özgü temeller üzerinde gelişmiş bulunduğu biçimiyle değil, tersine, kapitalist toplumdan çıkmış bulunduğu biçimiyle bir komünist toplumdur; o halde, ekonomik, törel, entellektüel, bütün ilişkilerinde, henüz bağrından çıktığı eski toplumun izlerini taşıyan bir toplum."
"... Emek eşitliğinde ve dolayısıyla toplumsal tüketim fonuna katılma eşitliğinde, demek ki biri gerçekte ötekinden çok alır, biri ötekinden daha zengindir vb.. Bütün bu sakıncalardan kaçınmak için, hakkın eşit değil eşitsiz olması gerekirdi"
"... Ama, diye sürdürür Marks, bu kusurlar, uzun ve sancılı bir doğum döneminden sonra, kapitalist toplumdan henüz çıkmış, bulunduğu biçimiyle, komünist toplumun birinci evresinde kaçınılmaz şeylerdir. Hukuk, ekonomik durum ve ona karşılık düşen uygarlık derecesinden hiçbir zaman daha yüksek olamaz..."
"... Komünist toplumun yüksek bir evresinde, bireylerin işbölümüne köleleştirici bağımlılığı ve, onunla birlikte, kol ve kafa emeği arasındaki karşıtlık yokolacağı zaman, çalışmanın yalnızca bir yaşama aracı olmaktan çıkıp, bir ilk dirimsel gereksinim durumuna geleceği zaman; bireylerin çok-yönlü gelişmesi ile birlikte, üretim güçlerinin de artacağı ve bütün kollektif zenginlik kaynaklarının bollukla fışkıracağı zaman; ancak o zaman burjuva hukuğunun sınırli ufku kesin olarak aşılabilecek ve toplum, bayrakları üstüne 'herkesten yeteneğine göre, herkese gereksinimine göre!' diye yazabilecektir..."
buradan görülüyor ki, sosyalistlerin amacı, üretim araçları üzerindeki yani sermaye üzerindeki özel mülkiyeti sona erdirerek, geleceğin komünist toplumunu inşa etmektir. kapitalizmin bağrından çıkan, sosyalist toplum başlarda eşitsizliği elbette barındıracaktır. çünkü insanlar arasında doğuştan gelen yetenek eşitsizliği sözkonusudur. ama kapitalist sömürü düzeni kalktığında, sosyalizm inşa edildiğinde herkes yeni topluma yeteneğine göre çalışacak ve emeğinin karşılığını alacaktır. üretici güçlerin çok geliştiği ve tüketim maddelerinin değerden düştüğü komünist toplumunda ise devlet sönecek ve insanların gerçek eşitliği vuku bulacaktır.