kuran'da anlatılan miras hesabının matematiksel olarak yanlış olması hadisesidir.
hemen dellenmeyin sözlüğün dini bütün yazarları! bunu ben söylemiyorum matematik söylüyor.
izah edeyim; ama önce konuyla ilgili ayetler:
diyanet vakfı meali:
(nisa 11)
allah size, çocuklarınız hakkında, erkeğe, kadının payının iki misli (miras vermenizi) emreder. (çocuklar) ikiden fazla kadın iseler, ölünün bıraktığının üçte ikisi onlarındır. eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur. ölenin çocuğu varsa, ana-babasından her birinin mirastan altıda bir hissesi vardır. eğer çocuğu yok da ana-babası ona varis olmuş ise, anasına üçte bir (düşer). eğer ölenin kardeşleri varsa, anasına altıda bir (düşer. bütün bu paylar ölenin) yapacağı vasiyetten ve borçtan sonradır. babalarınız ve oğullarınızdan hangisinin size, fayda bakımından daha yakın olduğunu bilemezsiniz. bunlar allah tarafından konmuş farzlardır (paylardır). şüphesiz allah ilim ve hikmet sahibidir.
(nisa 12)
yapacakları vasiyetten ve borçtan sonra eşlerinizin, eğer çocukları yoksa, bıraktıklarının yarısı sizindir. çocukları varsa bıraktıklarının dörtte biri sizindir. çocuğunuz yoksa, sizin de, yapacağınız vasiyetten ve borçtan sonra, bıraktığınızın dörtte biri onlarındır (zevcelerinizindir). çocuğunuz varsa, bıraktığınızın sekizde biri onlarındır. eğer bir erkek veya kadının, anababası ve çocukları bulunmadığı halde (kelale şeklinde) malı mirasçılara kalırsa ve bir erkek yahut bir kızkardeşi varsa, her birine altıda bir düşer. bundan fazla iseler üçte bire ortaktırlar. (bu taksim) yapılacak vasiyetten ve borçtan sonra, kimse zarara uğramaksızın (yapılacak)tır. bunlar allah'tan size vasiyettir. allah her şeyi hakkıyle bilendir, halimdir.
bu ayetlere göre varsayalım ki, bir adam öldü ve geride üç kız evlat, bir ana, bir baba ve eşini bıraktı.. yukarıdaki ayetlere göre miras paylaşımı şöyle olacaktır:
üç kız evlada mirasın 2/3'ü, ana ve babanın her birine 1/6, karısına 1/8 kalacaktır.
bu durumu, matematiksel olarak hesaplarsak:
(2/3)+(1/6)+(1/6)+(1/8 )= 27/24 = 1,125 bulunur! (halbuki 1,0 olması gerekirdi)
bu hatayı düzeltmek için halife ömer "avl", "avliye" olarak adlandırılan basit bir yöntem geliştirdi. bu yöntem allah’ın verdiği oranlardan yola çıkıp bir noktada ufak bir değişiklik yaparak oranların tümünü değiştiren ve toplamı %100 olacak yeni oranlar elde eden bir yöntemdir. günümüzde islam hukuku miras konusunda bu yöntemi esas alır.
avl yöntemiyle bir anlamda kur’an ayetlerinin dışına çıkılmakta ve kur’an’a göre şeriat uyguladıklarını söyleyenler, mecbur kalarak kendi uydurdukları hüküm ve yöntemi kullanmaktadırlar.
burada payda 24’e değil de 72’ye yükseltilmiştir. sonucun 1 çıkması içinse
payda 81 yapılır;
48/81 + 12/81 + 12/81 + 9/81 = 81/81 = 1
yani matematik olarak yanlış olan ama çaresiz ve zorunlu kalınarak hileli bir yöntemle
oranlar değiştirilmek suretiyle paylaşımın sağlanması yoluna gidilmiştir.
böylece yeni oranlar:
üç kızın toplam payı= 48/81
annenin payı= 12/81
babanın payı= 12/81
zevcenin payı= 9/81 olacak şekilde değiştirilmiş olur.
ama elde edilen bu oranlar ayetlerde ifade edilenlerden farklıdır. ayetlere baktığımızda bu oranları göremeyiz. bu oranların sadeleştirilmiş şekilleri de şöyledir:
üç kızın toplam payı = 48/81 = 0,593 halbuki kur'an 2/3 = 0,666 diyor
babanın payı = 12/81 = 0,148 halbuki kur'an 1/6 = 0,166 diyor
annenin payı = 12/81 = 0,148 halbuki kur'an 1/6 = 0,166 diyor
zevcenin payı = 9/81 = 0,111 halbuki kur'an 1/8 = 0,125 diyor
matematik hesabı bile yapamayan tanrı, ilginç değil mi ?