kapitalizm için beklenmedik bir olgu değildir. zira bu sistem belli dönemlerde krize girmek zorundadır. üretim fazlasından doğan bu krizler ekonomik bunlaımlara yol açmaktadır. bu yüzden oluşan güvensizlik bu ortamı ise emperyalist devletler arasında gümrük savaşı artar ve soğuk savaşlar başlar. eğer bu çelişkiler yoğunlaşır ve çözülmez bir hale gelirse sıcak çatışmaya dönebilir ve savaş çıkabilir.
daha önce yaşanılan paylaşım savaşları bu yollardan geçerek çıkmıştı. fakat günümüz yorumcuları yeni bir savaşın çıkamayacağını iddia ederler. bu da kapitalizmin değiştiğinin göstergesi olduğunu söylerler. fakat görülenler farklıdır. soğuk savaşların halen devam etmesi ve kapitalizmin krizlerin eşiğinde olması da kapitalizmin değişmediğinin göstergesidir.
küresel kapitalizmin krize girmesi ise "globalizm" ya da "yeni liberalcilik" kavramının çökeceğinin göstergesidir. eğer yeterli büyüklükte bir kriz gerçekleşirse ,ekonomik buhrandan kastediliyor burada- bu kavramlar tarihe karışacaktır. kapitalizm eninde sonunda kendi kaynaklarını tüketecektir çünkü ilerlemenin karşısındadır. bu yüzden krizler her zaman kapıdadır, hem de en büyükleri.