demokrat parti döneminde yaşanan menfur hadiselerden biri de, ismet inönü'nün, balıkesir'de miting yapmasının, bir nevi tehdit yoluyla engellenmesidir. ismet inönü'nün izmir'de yaptığı mitingin coşkulu olması ve büyük bir kalabalıkça izlenmesi üzerine, dplilerin bu rüzgarı kesmek için, önce, inönü'nün bir sonraki durağı olan manisa'da chp il binasının taşlanması, ardından gideceği balıkesir'de de aynı gün ve aynı yerde valilikten miting izni alıp, daha sonra da kargaşa ve çatışma olur, olayları engelleyemeyiz, o yüzden paşa hiç gelmesin diyerekten balıkesir'e sokulmamasıdır.
inönü'nün gezi programında, izmir'den sonra manisa vardı. oradaki miting konuşması sırasında dp rozetli bir grup, chp il binasını taşa tuttu. miting meydanında da yer yer chp'lilere sataşanlar, kavga çıkaranlar oldu.
dpli grupların bu hareketlerinin hazırlıkları, chplilerce önceden haber alınmıştı. valiliğe duyurularak önlem alınması istenmişti. fakat polis güçleri, önceden önlem almak bir yana, olayların çıkışından sonra da önleyici bir müdahalede bulunmamıştı.
sf 322.
balıkesir'deki chp örgütü, orada miting yapmak için çok önceden başvurmuş, mitingin yerini, saatini belirlemişti. ama şöyle bir gelişme olmuştu : balıkesir'deki demokrat parti de, valiliğe başvurmuştu. o da aynı gün ve aynı meydanda miting yapacağını bildirmişti. valilik o başvuruyu da onaylamıştı.
sf 322.
balıkesir artık dp yöneticilerinin, inönü'nün izmir konuşmasına karşı en şiddetli tepkiyi göstemek için seçtikleri yerdi. chp mitingiyle aynı günde aynı yerde yapacakları mitingin sakıncaları ortadaydı. kısacası, iki partinin aynı meydanda miting yapması halinde çatışmalar çıkması, bir tehlike sayılmanın da ötesinde, kaçınılmaz bir sonuç haline gelmişti.
sf 323.
belediye meydanı'nda gerginlik ortamında kavgalar çıkmıştı. chpliler, mitinglerinin yerini değiştirip cumhuriyet meydanı'na geçmişlerdi. kürsü ve mikrofon düzenini oraya taşımışlardı. fakat bir kısım dpli, onların arkasından oraya gitmiş, orada da çatışmalar başlamıştı. önce yumruklaşmalar, sonra taşlarla ve sopalarla, çivilerle yaralananlar olmuştu. kan dökülmüş, yedi kişi hastahaneye kaldırılmıştı.
valilik bunları önleyecek tedbirler almak yerine, chp örgütününyetkililerinden, mitingi iptal etmelerini ve inönü'yü balıkesir'e gelmekten vazgeçirmelerini istemişti.
sf 324.
daha sonra vali, şehrin 20 km dışında bekleyen inönü ve heyetine asayişi sağlayamacağını belirtmiş ve inönü bunun üzerine vazgeçip bursa'ya geçmeye karar vermiştir.
işin asıl ilginç yanı daha sonra görüldü : hükümet, balıkesir'deki saldırıların sorumlularıyla ilgili soruşturma açtırmak yerine, olayların sorumlusunun inönü olduğunu iddia etti. olaydan sonra açıklama yapan devlet bakanı yunus muammer alakant, manisa ve balıkesir'in ilçelerinde bir geziye çıktı ve olayları çıkaranları kutladı.
alakant'ın gazetelere yansıyan sözleri şöyleydi :
" manisa ve balıkesir'de demokrat kardeşlerimizin yaptıkları tezahürler, iftihar edilecek olaylardır. sizleri bütün kalbimle tebrik ederim. bundan böyle de bunlara haddini bildirmekten geri kalmayacağız. bu verdiğimiz ders kafi gelmezse, bu kalın kafalılara hükümetimiz ve partimiz, daha büyük dersler vermeye hazırdır.
sf 326.