her ne kadar mısır şurubu olarak anılsa da gerçek de bilimsel adı, fruktoz şurubudur. patates, buğday, pirinç gibi tüm nişastalı bitkilerden elde edilebilir. dünyanın fruktoz şurubu üreticisi amerika olup çok önemli bir endüstriyel üründür. bugün gazlı içeceklerden, şekerlemelere, tatlı ürünlerin hepsinde vardır. nişatanın hidrolizi ile elde edilen gkukozun, enzimatik bir reaksiyonla fruktoza çevrilmesi ile elde edilir, çünkü fruktoz glukozdan daha tatlıdır ve bu da maliyeti düşürür. peki fruktoz neden kötüdür, sorusunun cevabına gelince;
ister rafine şeker, isterse mısır şurubu kaynaklı olsun ince bağırsaktan emilen fruktoz karaciğere gider. Fruktozun insülin salgılatıcı etkisi yoktur; çünkü vücuttaki kullanımı için insüline gereksinim duymaz. Değişik süreçler için çok az kullanılan fruktozun geri kalanı trigliserid denen yağlara dönüşür. Fruktoz tüm şekerler arasında en hızlı yağa dönüşenidir, böylece kan trigliserid düzeyini çok yükseltir. Diğer taraftan fruktoz, insülinin glikoza ilgisini azaltarak insülin direncine, bakır metabolizmasını baskılayarak bakır eksikliğine böylece kemiklerin zayıflamasına, anemi, bağ dokusu hasarı, damar hasarı, kısırlık, aritmi, kan kolesterol yüksekliği ve enfarktüse yol açabilir.
Fruktoz, doyma hissini de geciktirir, çünkü insulinden bağımsız metabolize edilir.
sonuç da bu ürün hergün daha çok tüketilerek, insan sağlığını çok ciddi bir şekilde tehdit etmektedir. gdolu ürünlerden elde edilmese bile tehlikelidir, gdolu mısırdan eldesi ise olayı daha farklı bir noktaya taşır. beterin beteri durumu yani.