ne için ve nasıl yaşadığı bilinmeyen canlı söylemi.
kural şudur;
ortada bir düzenleme(düzen diyorum) vardır ve bu düzenlemenin başarılı işleyişi için alınması gereken tüm önlemlerinde alınması gerekir.
somut örnek verecek olursak;
içi benzin dolu bidonun havaya uçmaması için gereken tedbirler alınır/alınması gerekir. yani yanında eteş neyim bulundurmamak, sıcak ortamda bırakmamak(guneş-soba vb.), ağzını açık bırakmamak gibi her ne tür önlem varsa alınır değil mi? bu önlemlerin hepsini alıp sadece birini es geçersek bu ihmal ettiğimiz önlem yüzünden bidon havaya uçar mı? uçar. mevcut fizik kanunları bunu affeder mi? etmeeez! ya sadece bir eksiklk var, benzin bundan da yanmasın benzin su taklidi yapsın, böle bişi yok.
insan da böyledir.
insanında tâbi olduğu bir takım işleyiş kuralları vardır. bu kurallara uymazsanız bir takım sorunlarda beraberinde gelir. iyi bir insan olmanız yani insan kaliteniz bu kuralların uygulanma yoğunluğuna göre değişir.
alkol ün zaralı olduğu gerçeği değişmez. kendisinde birtakım yararlar olsada zararları yararlarını çok çok geçtiğinden zararlı sınıfına girer. ilgili ayetlerde bunu belirtmiştir. eğer zarardan beri olmak istiyorsanız zarara sebebiyet verebilecek/verecek yollara karşıda önleminizi almanız eşyanın tabiatı gereğidir. (bkz: benzin dolu bidon meselesi) benzin patlarsa sebebi ateştir, ateşi mümkün olduğunca uzak tutacan.
bütünü anlayamayanlar parçayı elbetteki gerekli yerine koymada zorluk çekerler.
hayat bir bakıma puzzle kimindir. gerekli parçaları yerine koymadığın müddetçe ben bu işi tam yaptım diyemezsin. elinden gelen gayreti gösterirsin ama uymayan parçayı udurmaya çalışmak parçaya zarar verir, parça kırarsın. parça var parça var.
kimi parça yolda bırakır(müşür), kimi parça uçurumdan aşağı bırakır(aks).
herkese doğru parçaları doğru yerlere doğru şekilde koyulmuş tam bir hayat yaşamak dileğiyle...