halk içerisinde okuma yazma bilenlerin oranını sıfıra yaklaştırmış olduğu sonucunu çıkartmanın yanlış olduğu devrilim. zira birçok türk yazarın ve konuşurun tarihî hakikatleri değiştirme gücüne sahip sayfalarca yazıları ve saatlerce süren kıyl-ü kaalleri bu sonucu ortadan kaldırabilmiştir.
(prof. s.nikolayev - moskova devlet üniversitesi türkoloji fakültesinde türkiye türkçesi anabilimdalı başkanı- "türkiye türkçesinin son yüzyıldaki değişimleri" adlı kitabından, sayfa 31)
türkiye'de harf devrimi esnâsında halkın okuma-yazma oranının azaldığı iddiası yanlıştır. çünkü yöneticileriyle yüzyıllarca "aralıksız" süren askerî çatışmaları ve toplum yapısının evrilerek hiçbir jakoben uygulamaya ya da dış etkiye ihtiyaç duymadan cumhuriyet rejiminin ortaya çıkışını kaçınılmaz kılması ile bildiğimiz türk halkı, tesbit edebildiğimiz kadarıyla 1644 senesinden beri latin harflerini gizli olarak öğrenmekte ve çocuklarına öğretmekteydiler. harf devrimi esnasında Türkiye'de halkın %99,7'si latin harfleri ile okumayı ve yazmayı bilmekteydi. konu ile ilgili olarak o yıllarda tutulan istatistiklerin daha düşük rakamlar vermesininin ise bir istihbarat oyunu olduğunu düşünüyorum.
(prof.dr.mutombo gerhard katanga - namibya'daki windhoek alman üniversitesi'nde siyaset bilimi kürsüsünde çalışmaktadır. aynı zamanda namibya haberalma servisi başkan yardımcısıdır.- 23.15.1971 tarihinde "The Washington Post" gazetesindeki röportajından alıntı.)