köy enstitüleri

entry566 galeri video2
    131.
  1. arap alfabesinde geçen lam ve cim harfleriyle ilgili "lamı cimi yok" deyimi vardır güzel türkçemizde herkesin bildiği ve bir çoğunuzun da tahminimce kullandığı..nedir lamı cimi yok deyiminin anlamı ?? tdk bu güzide deyimimizi çok net bir şekilde açıklar : "değişmez, kesin, başka yolu yok" anlamında kullanılan bir söz..

    bu deyimin nerden aklıma geldiğine gelince efenim..köy enstitüleri kapatılmasaydı ne bugünkü adalet ve bilmem ne partisi iktidarda olurdu ne de bu ülkede doğu-batı arasındaki sosyolojik ve ekonomik veriler arasında bu kadar büyük bir uçurum olurdu..bunun lamı cimi yok!!!

    köy enstitüleri kapatılmasaydı ne bu halk dine, bu kadar mantık sınırları dışında gözü kapalı bir şekilde bağlanırdı -ki bu halkın değil 1950 itibariyle başlatılan anti gominist ve sscb ye karşı tampon bölge olunmasına binaen amerikan mandası olunması ve özellikle 30 yıl sonra oluşturulacak olan pasif ve tamamiyle mütedeyyin toplum oluşturma planının yapıldığı 80 darbesinin temelinde yatan yönetim anlayışının sorumluluğu ve suçudur- ne de bunun sonucunda sosyal ilişkilerde bu kadar iletişim fakiri bireylerden oluşan bir halk yetişirdi..bunun lamı cimi yok!!!

    köy enstitüleri kapatılmasaydı ve aksine artarak eğitimlerine devam etseydi, yunanistanın eğitim seviyesi üniversite mezunu olarak görülürken türkiyenin eğitim seviyesi ilkokul 3 çıkmazdı ki bu sonucun temel nedeni doğu ve güneydoğu anadolu bölgelerindeki durumdur ki bunda yine o halkın hiç bir sorumluluğu yoktur, sorumluluk tamamiyle 1950 itibariyle kısmen amerikan eyaleti olunmasını onaylayan yönetim anlayışındadır..bunun lamı cimi yok!!

    neyse efenim..enstitüler hakkında yazılmış olan 3 sayfa yazıya şöyle bir göz gezdirirseniz zaten dönemine göre ne kadar faydalı ve ilginçtir dünya çapında beğenilen ve imrenilen bir eğitim anlayışı olduğunu farketmişsinizdir ki bu doğrudur,"eğitim bir vazoyu suyla doldurmak deği, bir çiçeğe kendi tarzında büyüyebilmesi için yardımcı olmaktır" felsefesiyle hareket eden ve bunun uygulandığını o yıllarda ülkemizde gören john dewey örneğinde olduğu gibi..

    içinde bulunduğumuz dönemdeki eğitim anlayışı ve eğitmenlerini göz önünde bulunduralım..öncelikle eğitim fakülteleri..nitel olarak ilgilenmeyeceğim, nicele bakalım..eğitim fakülteleri üniversite içerisinde çoğunlukla tek ya da bir kaç bloktan oluşan binalardır..bunu köy enstitütüleri ile kıyaslarsak karşılığı fakülte değil üniversite olacaktır..sadece öğretmen yetiştirme amacıyla kurulmuş, büyük bir kampüsü olan üniversite..içerisinde tarımdan tutun spora, bilime ve sanata yönelik bir çok alana-sosyal tesise sahip, gittikleri köylerde o köyün ekonomik ve sosyal yapısına uygun gelişimine katkı sağlayacak şekilde eğitim alan öğretmenler yetiştiren bir eğitim kurumu, bir üniversite..

    gübrelemeden tutun da piyano öğrenimine kadar geniş bi yelpazeye sahip tam donanımlı köy öğretmenleri yetiştirebilen kurumlardan bahsediyoruz..öyle bir kurum ki tek dönemde 25 dünya klasiği bitirilmesi zorunlu, öyle bir kurum ki kişiye ezberci değil etkin bir şekilde konunun içerisine girerek uygulamacı özellikler yükleyen, gittiği köyde kuzu değil sorgulayan birey yetiştirme donanımına sahip eğitmenler yetiştiren...

    ki bu macera kısa sürse de büyük başarılara sebep olmuştur..kısa süre olsa da sorgulayıcı bireylerin bulunduğu ve yetiştiği köyler oluşmuştur ki asıl rahatsızlık verici ve kapatılmasına giden yolu açan temel etkendir..

    şimdi gençlerden bazıları buyurmuş ki efenim burada vakt-i zamanında kız-erkek beraber kalmakta ve kızlar da oropu olmaktaymış..bunun gerçek olduğuna dair örnekler verilmiş ki olmuş olabilir de..lakin, bir kaç kötü örneğe bakarak bunu koskoca projeye mal etmek, camide alem yapan imama bakarak bunu bütün islam ve müslüman alemine mal etmek ile aynı mallık değerine sahiptir...

    buyurulmuş ki gomünüst yuvası olmuşmuş ve gomünüst yetiştiriyleemişş..bu ülkenin komünist sözcüğünden anladığı ortada zaten, bir kaç iktidar anlayışına ters soru sormaya kalksanız, sorgulayıcı olsanız ki bu en doğal hakkınızdır, hemen komünist damgasını yersiniz ya da içinde bulunduğumuz geçici dönemde ergenekoncu..

    anne ve babamın emekli öğretmen olmalarından mütevellit vakt-i zamanında bir kaç tane köy enstitüsü mezunu öğretmen ile tanışmışlığım olmuştu..aslında bu kadar sayfa yoruma gerçekten hiç gerek yok, tanışmak konuşmak ve nasıl köy enstitülerinden mezun oldukları için gururlandıklarını görmek yeterli..enstitüden mezun oldukları için bir tane bile pişman ve olumsuz düşünceye sahip öğretmen olamayacağını ve mezun öğretmenlerin gittikleri köye katkıda bulunmadığını söyleyebilecek bir tane bile köylünün de bulunamayacağını kesin bir dille de vurgulamışlardır..

    türkiyenin gelişim ve modernleşme tarihine sürülmüş bir leke olarak kalacaktır köy enstitülerinin kapatılması..
    7 ...