ingilizce dilinde eğitim varken kürtçe olmaması

entry21 galeri
    8.
  1. elma ile armut arasındaki farkları göremeyenlerin başka yerlere çekmeye çalıştığı konudur. görseler, bir kürt acıtasyonu için açtıkları bu başlığın çerkezce, lazca, rumca, arapça içeren versiyonlarının açılabildiğini farkedebilirlerdi.

    bir yanlışın bir başka yanlışı olumlamadığının altını çizmemiz gerekiyor.
    ingilizce eğitime daha doğrusu bir mesleğin eğitiminin ingilizce verilmesine sonuna kadar karşıyım. toplumun büyük bir kısmı da böyle düşünüyor. ama ingilizce eğitimi verilmesi gerekli.çünkü artık durum değişmeye de başlasa batı medeniyeti son 450 küsur yıldır bilim-ilim ve tekniğin amiral gemisi, ingilizce de bu geminin kaptanı durumundadır.
    tüm dallarda; ister sosyal bilimler ister fen bilimleri olsun en çok makale bu dilde yazılmakta, en çok kitap bu dilde yayınlanmaktadır. ingilizce bilmiyorsanız eğer gelişmeleri, yenilikleri takip etmeniz çok zor belki de imkansızdır.
    fen bilimlerinde, yeni bir teknolojik gelişmeyi o gelişmenin anlatıldığı dili bilmeden nasıl öğrenip uygulayabilirsiniz?
    bunları anlatmaya çalışmak bile üzüyor beni. üzüyor çünkü üniversite yaşına gelmiş , üniversiteye giden insanların bilim dili denen şeyden haberleri yok.

    konunun tek boyutu bu değil elbette. kürt olmak okulda kürtçe eğitim alma hakkı doğuruyorsa aynı şey farklı etnik gruplara mensup olan vatandaşlar için de geçerli olmalıdır . çerkezce çerkezce, laz lazca, pomak pomakça eğitim-öğretim görme hakkına sahip olmayı isteyecektir bu durumda ki böyle bir şeyin mümkün olmadığı açıktır. anadil eğitim özel eğitim kurumlarında verilmelidir, kamu kurumlarında değil.

    sonlandırmadan evvel bir şey daha eklemek, bir utanmazlıktan daha bahsetmek istiyorum:
    sözde eğitim özde ayrılma yolunda bir adım daha atma davasında bulunan bölücü cenahın kendisini hangi hakla toplumun diğer unsurlarından üstün tuttuğunu da merak etmekteyim.
    savunmaları nüfus ise bu geçerli bir savunma değildir. insan topluluklarını nüfusları değerli kılmaz.

    sonuç olarak mesleki eğitimin ingilizce olmaması gerektiğine inanıyorum ancak ingilizcenin öğretilmesi gerektiğini de düşünmüyor, biliyorum.
    ancak kürtçe, arapça, pomakça ne olursa olsun devletin okullarında öğretilemez ta ki bunlar bir bilim dili olana kadar. bu dilleri öğretme görevi özel eğitim kurumlarınındır.
    0 ...