mısır

entry419 galeri video2
    90.
  1. Yürütme
    Mısır yürütme sistemi Cumhurbaşkanı (Reis-i Cumhurriye) ve Bakanlar Kurulu (Hükümet)'ndan meydana gelmektedir. Ancak yürütme sistemi içinde asıl belirleyici unsur Cumhurbaşkanıdır. Bakanlar Kurulu'nun belirleyiciliği Cumhurbaşkanının etkisi altında şekillenmektedir.

    Devlet Başkanı

    Halk meclisinin 1/3 ü aday gösterip 2/3 ünün kabulü ile devlet başkanı adayı olunabiliyordu.Fakat 10 Mayıs 2005 yılında Mısır Anayasa'nın 76. maddesinde yapılan değişiklikle cumhurbaşkanlığı için çok aday seçimlerine izin verecek şekilde onaylandı. Değişiklik Mayıs 25, 2005 tarihinde genel bir referandum ile kabul edildi. Değişikliklere göre:
    Her kayıtlı siyasi parti 2005 seçimlerinde aday göstermelerine izin veriliyor.Fakat gelecek seçimlerde bir partinin aday gösterebilmesi için en az %5 oy alması gerekir
    Bağımsız adaylar ise seçilmiş, parlamento ve yerel meclis üyelerinin bir karışımından 250 imza toplaması gerekir.

    Başbakan ve Bakanlar Kurulu

    Mısır yürütme sisteminin ikinci kanadıdır. Başbakan seçimlerde en çok oy almış siyasi partinin gösterdiği adaylar içinden Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Başbakanın meclis üyesi olması esastır. Başbakan göreve atandıktan sonra 15 gün içinde Bakanlar Kurulu listesini onaylatmak üzere Cumhurbaşkanı&na sunar. Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan Bakanlar Kurulu Halk Meclisinden güven oyu almak zorundadır.güven oylamasının ardından Bakanlar Kurulu çalışmalarına başlar.
    Bakanlar Kurulu sayısıca kalabalık olmasına karşın oldukça sınırlı görev ve yetkilere sahiptir. Cumhurbaşkanı'nın gözetiminde hükümet politikalarının yürütülmesini sağlar. Bakanlar yasal düzenleme çerçevesinde devlet ve icracı olmak üzere iki şekilde görev yapmaktadır. Bugün Mısır Bakanlar Kurulunun sayısı 36'dır. Bunlardan 30'u icracı Bakanlık, 6'sı da Devlet Bakanlığıdır.
    edit:alıntı falan değildir.
    0 ...