sözüm ona karşı çıkan arkadaşlar bizzat uygulamada yer alan, tazminat ve yan haklar konusunda uzman arkadaşlar olduğu için sözüm ona iş hukuku derslerinden öğrendikleri ile huzura çıkanlara şunu söylemeyi görev bilirler:
mahkemelerde süründürmeyecektir çünkü alacak bir kıdem tazminatınız olmayacaktır!
tam da senin bahsettiğin işveren usülsüzlükleri asıl bu tasarı kabul edilirse usülünü bulacaktır!
edit:
bir; sözlerin doğru anlaşıldığı gün gibi ortada. muhasebe yönünü bilen arkadaşlar genel muhasebe ile bordro muhasebesinin birbirinden ayrı olduğunu bilir. vergiden mahsup edilmemesi durumu, karşılık ayrıldığı için görülür. adam işten ayrılırsa, ratex giderini ters işler kapatırsın.
iki; sgk'nın finansal aracı kurum statüsünde olduğu aşikardır. Burada tartışılan konu emek piyasası ile mali sermayenin(finans sisteminin/aracıların ve türev ürünler piyasasının) çatışmasıdır. Mali sermayenin korunmasından yana olan kişiler bunun işletmeler açısından karlılık yarattığını, sözüm ona olumlu etkilerini kendilerince görecektir. kanuna uyan, şu 'doğru yolu-alınterini seçen' dediğimiz firmaların da mavi ve beyaz yaka işçi maaşları ölçeklerini gözden geçirmenizi öneririm. Firmalara nasıl bir yükmüş bi de bu açıdan bakın. Hele hele çok uluslu firmaların ücret politikalarını araştırmaya davet ederim sizleri.
gelelim, emek piyasası açısından, zaten türkiye'deki işletmelerin %80'i iş kanunu kapsamına girmeyen işletmelerdir. yani çalıştırılan işçiler zaten SGK kapsamında değildir, primleri ödenmez.
son olarak; aynı zaman değer formülünü şimdi 20 sene boyunca aynı işyerinde çalışarak 20 senenin sonundaki brüt maaşı üzerinden kıdem tazminatı alma hakkı olan vatandaşın(mevcut mevzuata göre), artık 10 senede bir bu parayı alabildiğinde parasının ne oranda deper kaybettiğini bulmak için de kullanırsanız, durumun vehametini anlarsınız. paranın zaman değeri itibariyle, bu insanlar eşşek gibi çalıştırılacak ve belki de tek güvenceleri ve umutları olarak gördükleri tutar ellerine kaldığında 'kuş'a dönecek..