Moskova asırlarca tüm Rusya tarihinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Şehrin tarihi 800 yıl öncesine, Prens Yuri Dolgoruki nin ilk defa Moskova Nehri nin kıyısına küçük bir yerleşim alanı kurmasına kadar dayanır. Bu ilk küçük insan topluluğu yüzyıllar sonra büyük bir başkent ve metropol olacak şehrin temellerini atarlar. Tatar-Moğol istilası sonrası Moskova Prensliği diğer Rus prensliklerini de etrafında toplayarak büyük Rus Devleti nin ilk adımlarını atar. 15.yy. ile beraber şehir hem ticari, hem politik hem de kültürel açılardan gelişmesinin yanısıra, Büyük Ivan döneminde Rusya nın başkenti ilan edilir. Avrupa nin ünlü mimarlarının elinden çıkan yapılarla bir anda Yeni Roma olarak anılmaya başlanır.
Yaklaşık bir yüzyıl sonra Korkunç Ivan ilk defa kendisini tüm Rusya nın Çar ı ilan ederek Kremlin de taç giyer. Rusya tarihinin en büyük çarı olarak kabul edilen Petro nun dönemi Rusya icin ne kadar ilerleme ve büyüme demekse de Moskova icin benzer anlamlar taşımaz. Petro 1712 de tahtı ve başkentlik ünvanını kendi sehrine, St.Petersburg a tasir. Ancak şehir yine de Puşkin, Tolstoy, Repin ve Çaykovski gibi ünlüleri ağırlamakta kusur göstermez.
1812 yılında Napoleon un ordusunun yarattığı yıkıntı sonrası küllerinin içinden tekrar doğar Ruslar ın kalplerdeki başkenti 20.yy ın başında Lenin tarafından 200 yıl önce kendisinden alınan ünvanına tekrar kavuşturulur ve bu büyüleyici şehir Sovyetler Birliği nin sembolü olarak tekrar imar edilir.
Bugün Moskova 2500 ün üzerinde anıtsal olarak kabul edilen yapısıyla, 50 tiyatrosu ve 125 sinemasıyla, 4500 kütüphanesi ve 70 müzesiyle bir kültür şehridir. Keşfedilmeyi bekleyen birçok Sovyet dönemi sokağın yanısıra lüks ve modern alışveriş merkezleri bugün şehrin en çekici mekanları arasındadır.
Moskova aynı zamanda ülkenin günümüzdeki en büyük sanayi ve ticaret merkezi. Ülke ekonomisinin yaklaşık 70 % e yakın bölümü buradan yönlendiriliyor. Buna özellikle Sovyet dönemindeki merkeziyetçi sistemin tüm yatırımları bu şehire yapması neden olmuş. Artık bugünlerde merkez Moskova nın artan arsa değeriyle birlikte bu devasa sanayi tesislerinin yerine büyük ofis ve ev kompleksleri inşa ediliyor.
12 milyon nüfuslu bu dev şehirdeki 5 havaalanı ve 12 tren garı Rusya`nın tamamıyla olan iletişimi eksiksiz yerine getirse de, şehiriçi ulaşım çok büyük sıkıntılar çektirmekte Moskovalilar a. Günde ortalama 2.5 milyon kişinin Moskova ya dışarıdaki bölgelerden geldiği tahmin ediliyor. Şehrin etrafını saran otoyollar ve şehiriçindeki 10 şerite kadar çıkan bulvarlar Moskova trafiğini hafifletemiyor. Şehir içerisindeki hızlı ulaşımın tek alternatifi günde 8 milyon kişiye kadar taşıyan metro.