Arama motoru motoruna uygunluk anlamına gelen bu isim günümüzde bir meslek haline gelmiştir. Her arama motorunun farklı algılama yöntemleri vardır ancak seo'lar siteleri genellikle en yaygın olan 3-4 arama motoruna uygun hale getirirler.
Belli başlı bazı yöntemler vardır ve bazıları şöyledir.
1 ) Siteyi tablolara boğmamak.
2 ) Her sayfanın <metatag>larını ayrı ayrı hazırlamak. (METATAG = Meta taglar HTML kodunuzun HEAD bölümüne yerleştirilmiş bilgi etiketleridir.)
2.a) 'Title' (<TITLE> ve </TITLE> etiketleri arasına yazılır ve kelime anlamına uygun olarak başlık demektir. Her sayfa için içeriğine uygun bir başlık ekleme durumudur.)
2.b) 'Description' (Açıklama anlamına gelmektedir. Title dan sonra daha kapsamlı bir açıklamaya imkan tanır. Her sayfa için içeriğine uygun bir başlık ve açıklama site ziyaretçileri için aydınlatıcı olacaktır)
2.c) 'Keywords' (Anahtar kelimler anlamına gelir ki arama motorlarının en can alıcı kısmı burasıdır. Ziyaretçilerin sitenizi hangi kelimeler ile bulabileceği yazacağınız anahtar kelimelere bağlıdır.)
2.d) 'Robots' (Arama motorları birer program (yazılım) dır. Bu anlamda sitenizi programcıların amaçladığı doğrultuda tarayan programlara ROBOT denir. Bunlar siteyi görsel açıdan, içerik açısınıdan, ve katagorisine göre farklı bir çok açıdan inceleyen yazılımlardır. Sitenizin sınıflandırılması, indekslenmesi, derecelendirilmesi, içeriğinin kaydedilmesi ROBOT'ların görevidir. Bu yazılımlara kolaylık olsun diye CPANEL dizininizdeki public-html kısmına robots.txt diye bir dosya eklenir. Çünkü arama motorlarının indeksleme robotları bir web sitesine ulaştıklarında ilk olarak kök dizinde bulunan robots.txt dosyasını ararlar. Bu dosya robotlara hangi sayfaların indekslenip hangilerinin indekslenmeyeceğini anlatmak için yerleştirilir.)
2.e) 'Content-Type' (web site sayfanızın içerik tipi anlamına gelir. Örneğin türkçe bir website için 'UTF-8' (Türkçe karakterleri destekleyen) bir içerik tipi düşünülürlen ingilizce bir website için 'ISO-8859-1' kullanılır. Eğer bu kısma hiçbir tag eklemezseniz default (varsayılan) olarak 'ISO-8859-1' olarak indekslenir.
3) Özgün içerikler tercih etmek. Örneğin bir rüya tabiri sitesi sahibi olduğunuzu hayal edin ve websitenizdeki bir çok içeriği bir başka siteden aldığınızı (çaldığınızı) düşünün. Bu durumda özellikle google içeriğini çaldığınız esas siteyi sıralamada yükseltirken, sizin sitenizin sıralamasını içeriğini çaldığınız siteden sonraya atacaktır ki bu çok adildir. Burada amaç aynı içerikteki web sitelerin sıralarken ölçü olarak özgünlük esasını ilke edinmek.
4) Anahtar kelimeleri seçerken 'google-Wonder wheel'den faydalanmak. Bu kısmın amacı bulunmak istediğiniz anahtar kelimelerinde en önde çıkabilmek için sayfanızı hangi kelimelerle desteklemeniz gerektiği konusudur. Googleda arama yaptıktan sonra sol menüde bulunan 'Tüm Sonuçlar' kısmının 'Wonder wheel' sekmesine tıklayarak bu optimizasyondan faydalanabilirsiniz.
5) CSS dosyaları kullanmak. Bu dosyalar kısmen şablon anlamına gelirler. Sitenizdeki tüm sayfaların yazı tiplerini, linklerini ve başlıklarını düzenli kullanmanızı sağlarlar. Örneğin her sayfa için ayrı bir yazı tipi seçmek yerine kendinize bir Stil (CSS) dosyası oluşturup bu dosya ile tüm sayfalardaki yazı tiplerini düzenli bir hale getirebilirsiniz.
Not: Bu başlıklar seo ların izlediği yolların çok kısa bir özetidir. Arama motoru optimizasyonu konusundaki en önemli durum dürüstlüktür. Eğer bir siteyi arıyorken arama motorları karşınıza alakasız sonuçlar çıkartıyor ise sebebi yukarıda yazılı meta'ları doğru kullanmadığımız yada dürüst olmadığımız içindir. Eğer sizde arama sonuçlarının alakasız sayfaları sıralamasını istemiyorsanız, benim gibi alakasız sayfalar arasında dolaşmaktan hoşlanmıyorsanız yukarıda yer alan açıklamalar ile ilgili olarak daha fazla bilgi edinin ve sayfalarınızı dürüstçe etiketleyin.