ışık fotoğrafın temel yapısal bir öğesidir. bir nesnenin ya da görüntünün fotoğrafını çekebilmek için mutlaka ışığa gereksinim vardır. fotoğraf makinesi insan gözüne benzer; basitçe açıklamak gerekirse, insan gözü ışıksız ortamdaki nesneleri göremez, nesnelerin üzerindeki ışık göze yansır ve retina üzerinde görüntü oluşur. aynı şekilde nesnenin üzerindeki ışık, fotoğraf makinesinin objektifinden geçerek ışığa karşı duyarlı film üzerinde görüntüyü oluşturur.
üzerinde durulması gereken diğer bir unsur da görmektir. görmek, anlamlı bir göz ve dolayısıyla "anlamlı fotoğraf" demektir. fotoğraf çeken kişi makinesiyle "konuya bakan" değil, "konuyu gören" bir göz olmalıdır. "teknik açıdan başarılı bir fotoğraf, içinde anlam barındırmadıkça çoğu zaman iyi fotoğraf değildir."
kullanılabilecek çok farklı fotoğraf ekipmanı olmasına karşın, elinizdeki en basit fotoğraf makinesı ve herhangi bir objektifle bile çekilebilecek çok sayıda fotoğraf konusu vardır. bas-çek dediğimiz kompakt fotoğraf makineleri ya da basit dijital fotoğraf makinelerini kullanarak bile çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Tek yapmanız gereken kompozisyon kurallarına ve ışık kullanımına dikkat etmek. doğru bir ışık ve doğru açıyla en önemlisi de "kompozisyonda yaratıcılığınızı kullanarak" harika fotoğraflar çekmeniz mümkün.
sen nasıl bir makine seçtin ilk başladığında derseniz, ben analog ile başladım. tab ettirmek ayrı bir külfet tabii ama öğrenmeye zordan başlamak sonrası için kolaylık sağlıyor. sonuçlar da her zaman daha doğal ve daha estetik. üstelik artık banyodan sonra cd ye kayıt da yapıyorlar. dolayısıyla pc de düzenleme yapmak da mümkün.
sonuç olarak;
- ışığı düzgün kullan; patlatma, grene neden olacak kadar kısma, diyaframı kullanmayı öğren. önce bi arkana al ışığı bakalım sonra show yaparsın.
- kompozisyon oluştururken dikkat et; çekmek istediğin objeyi, kişiyi vs. ne çok ortala, ne çok kenarda bırak. kenarlardaki boşluklara ve gereksiz unsurlara dikkat et. neyi anlatmaya çalıştığını anlayalım ve ona odaklanalım. martılardan uzak dur; yaratıcı ol biraz yaratıcı.
- fotoğraf makinesinin markasını, modelini çok önemseme. daha yeni başlıyorsan önce yukardakilere dikkat et, sonra makinenle hava atarsın, canoncuyum ya da nikoncuyum dersin. analog istemem dersen çok dandik olmayan bir dijital seç ki piksel piksel görünmesin fotoğrafların.